Juholts bidragsmiss kan inte gå ostraffad

Ingen är perfekt. Att de riksdagsledamöter som söker olika ersättningar inte alltid har full koll på regelverket är tråkigt, men också mänskligt. Precis som många har svårt att i deklarationstider navigera bland detaljerna i alla avdrag och skattereduktioner, gör också politiker ibland fel när blanketter och bidragsansökningar ska fyllas i. Det får vi leva med.
Men de uppgifter som nu kommit fram om Håkan Juholts bostadsersättningar är något annat.

Övrigt2011-10-10 05:00

Även den som inte har full koll på lagar och regler träffar oftast rätt med lite sunt förnuft och ett hederligt uppsåt. Att begära ut ersättning även för sambons del av det gemensamma boendet är att brista på minst en av de punkterna.

Det borde en arbetargrabb från Oskarshamn förstå. Att urskulda sig med okunskap väcker därför fler frågor än det besvarar.

Bidragsaffären sätter sig som en svart fläck, inte bara på Juholt, utan också på hela den politiska debatten. I längden gynnas inget parti av att nyheterna fokuserar mer på fiffel och slarv än verklig politik. Det förtroende som missbrukas när politiker begär felaktiga bidrag får därför följdverkningar långt bortom den enskilda individen. Likt droppen som urholkar stenen eroderas förtroendet för politiken sakta av skandaler likt Juholts bidragsaffär.

Därför känns det extra viktigt att just riksdagen har verkbara incitament för att följa regelverken till punkt och pricka. Att lämna felaktiga uppgifter ska aldrig vara fördelaktigt. Så fungerar det i resten av samhället.

Den student som begär ut felaktiga studiemedel riskerar både att bli återbetalningsskyldig och att få dryga böter. En egenföretagare som gjort felaktiga momsavdrag får sona genom både skattetillägg och ränta. Är felet allvarligt kan fallet dras till domstol och personen skaka galler.

Om det finns uppsåt eller ej spelar ingen roll. Sådant är svårbevisat och därför bestraffas också slarv.

Men riksdagens olika bidrag ingår inte i lagen om bidragsbrott. Inte heller finns det några tilläggsavgifter för den som gör fel. Om uppsåt inte kan bevisas, vilket är näst intill omöjligt, går den felande därför fri. Att betala tillbaka felaktiga inkomster är en korrigering, inte ett straff. Regelverket borde därför förändras.

För aktiva socialdemokrater borde Juholts bristande omdöme resa en varningens flagg. Men att gå så långt som vissa borgerliga opinionsbildare, och kräva hans avgång, är att göra en höna av en fjäder. Men nog borde en så allvarlig miss som att kräva 160 000 kronor i felaktiga bidrag föranleda mer än bara en återbetalning. Oavsett om det fanns uppsåt eller bara var slarv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om