Julborden i Oxelösund håller god kvalitet i år
Julbord i Oxelösund har i år hållit god kvalitet. Bättre än förväntat, säger miljöskyddsinspektör Patrik Holmér.
De flesta har numera kylplattor under maten som hjälper till att hålla en låg temperatur samt ordentliga värmerier för den mat som ska vara varm. Det är betydligt bättre nu än vad det var förr, säger Patrik Holmér.
Vid bufféer och julbord är det viktigt att maten håller rätt temperatur för att inte bli dålig. Kall mat får uppmäta maximalt åtta grader Celsius. Varm mat ska vara minst 60 grader om inte maten har återuppvärmts, då gäller en temperaturnivå på minst 72 grader Celsius.
Miljö- och samhällsbyggnadskontoret granskar Oxelösundsrestaurangerna utan förvarning. Bland annat undersöks rutinerna.
Till exempel får ett fat med mat som stått framme inte fyllas på. Det som blir över slänger man. Ska mer mat ställas ut på julbordet krävs ett nytt rent fat. Det är viktigt att restaurangerna håller koll på sådant här, säger Patrik Holmér och förklarar att maten måste konsumeras inom rimlig tid.
Den får inte stå framme längre än två timmar. Dock rekommenderar miljöskyddsinspektören restaurangerna att ha maten framme max en halvtimma.
Bevisligen har det mesta fungerat som det ska för restaurangerna i Oxelösund som alltså inte gett sina kunder dålig mat.
Annorlunda har det varit på andra håll i landet. Om matförgiftningar uppstått är det främst Calisiviruset som orsakat problem. Viruset ger kräkningar och illamående oftast bara någon eller några timmar efter ätandet och hamnar vanligtvis
i maten genom smittad personal.
Detta visar underlag från Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!