Julias mat kom på tredje plats

Övrigt2001-09-25 16:27
Julia Ögren från Nävekvarn längtar inte efter att bli TV-kock. Hon vill hellre jobba på en fin restaurang och lära sig så mycket som möjligt, när hon är klar med restaurangskolan.
Nyligen valde lärarna på restaurangskolan ut tre elever som skulle få åka till Linz i Österrike och delta i en internationell kocktävling. Julia Ögren, 18 år, fanns bland de lyckliga. De andra två var Veronica Strand och Matilda Brandell som tävlade i dessert respektive servering. Julia tävlade i varmkök och det gick så bra för henne och hennes estländska lagkompis att de kom på tredje plats i fredags.
Det känns bra, säger Julia som just för tillfället är lite trött på att äta kycklingbröst med kycklingfärs, kantareller grädde och citron.
Inför tävlingen i Österrike tränade hon nämligen en hel vecka på att laga just det. Receptet hjälptes hon och lärarna på restaurangskolan i Nyköping åt att komponera.
Tävlingen som Julia deltog i ägde rum under en konferens som europeiska hotell- och turistskoleföreningen, AEHT, ordnar på olika platser i Europa varje år. Runt 120 skolor från ett trettiotal länder är med i föreningen som strävar efter att främja utbyte mellan lärare och elever på skolor i olika länder. Deltagarna paras slumpvis ihop med någon från ett annat land under tävlingen.
Egentligen skulle Julia ha haft fyra veckors praktik i början på hösten. Men eftersom hon ägnat vardera en vecka åt tävling och träning återstår nu två veckor. Dem ska Julia tillbringa på Restaurang Leijontornet i Stockholm.
Hemkunskapen i skolan gjorde mig intresserad av mat, säger Julia. Jag kan inte säga att jag var särskilt duktig på att laga mat när jag började på restaurangskolan, men jag var intresserad och då kan man lära sig det mesta.
Hon tycker om att arbeta med händerna, att skapa saker och hade tidigare planer på att bli inredningsarkitekt.
Allra roligast är att laga fin mat i liten skala. Så att man får tid till utsmyckning. Det är inte alls roligt att stå och laga mat i massmängd. En a la carte restaurang vore kul att jobba på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om