Jungstedts deckare skrämmer på rätt sätt

Som reporter på TV fick hon en inblick i medias kriminalbevakning och polisens arbete. De kunskaperna använder hon nu till att skriva populära deckare. I september kommer Mari Jungstedts tredje bok Den inre kretsen.

Övrigt2005-08-16 07:27
Egentligen är det konstigt att just jag skriver deckare. Någon mer lättskrämd och mörkrädd person får du nog leta efter, säger Mari Jungstedt med ett skratt när vi ses på Café Hellmans inför den näst sista läslustkvällen.
Men jag tror att det blir lättare att bygga upp spänning när man är rädd själv. Jag vill ju få läsarna att känna det jag känner.
När böckerna blir till utgår hon från en bild, men från början var det det skrivna ordet som lockade.
Under uppväxttiden drömde hon om två saker: att resa och bli journalist. Ansökningar till journalistutbildningar varvades med resejobb.
Efter flera år som auktoriserad guide i Stockholm och reseledare i Sverige och Sovjetunionen kom hon in på journalistutbildningen i Sundsvall. Tanken var att hon skulle bli skrivande journalist, men via en kurs i tv-produktion blev det eget caféprogram i Sundsvalls lokaltv, praktik på Norrbottensnytt och senare jobb på radions Ekot och på SVT.
Hon har nu hunnit arbeta som journalist i 15 år, mestadels på ABC i Stockholm och en sväng på Rapport. 2003 fick hon chansen att ta upp drömmen om att skriva böcker.
!q Allt hade skett så fort, och det hade hänt så mycket under tiden jag gick i skolan och sen började jobba. Det fanns helt enkelt inte tid att skriva någon bok, säger Mari Jungstedt.
Det som hade hänt var att hon under utbildningen träffade en kille, som senare bev hennes man. Sommaren mellan andra och tredje året kom deras första barn. Sista året på utbildningen gick de därför i Stockholm där Mari hade en lägenhet, och med en bebis på föreläsningarna.
Efter det blev det jobb, och barn nummer två kom inte långt därefter. När barnen var några år gamla flyttade familjen till en sommarstuga med utedass i Nacka.
Alla trodde att vi var helt tokiga som flyttade dit.
Huset byggde de sedan ut, planka för planka. När det väl stod färdigt och barnen hade börjat skolan fanns det helt plötsligt tid över. Tid till att skriva den där boken.
Från början ville jag se om jag kunde skriva långt, till skillnad från de små textsnuttarna jag skriver på jobbet. Och så älskar jag deckare, men ville också ha med något lite allvarsamt och djupt.
Resultatet blev debutboken Den du inte ser, som liksom alla hennes böcker utspelar sig på Gotland. Mordhistorien finns där, men även det djupare om utsatta barn, i form av mobbing.
I den nya boken har hon använt sig av Gotlands historia som hon tycker är så påtaglig. Historien, naturen och den slutna ö-miljön är saker hon tycker om med Gotland. Och som hon tycker passar så bra för deckare.
Efter sommaren ska hon börja skriva på bok nummer fyra som även den kommer att utspela sig på Gotland och säkerligen kommer att innehålla en hel del spänning. Men hur den färdiga produkten blir, det vet Mari Jungtedt aldrig när hon sätter igång. Historien kommer till henne under skrivandets gång.
Jag har vissa diffusa föreställningar när jag börjar, men jag tror inte på att ha någon färdig story, säger hon med övertygelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om