Kall vinter kan slå mot Östersjön

Den stränga vintern kan innebära att läget för den redan hårt drabbade Östersjöfisken förvärras ytterligare. Varje vår fångas missbildade fiskar upp, fulla av sår och blåsor. Men hur pass sjuka fiskarna blir vet vi först om ett par veckor.

Övrigt2006-04-11 23:22
Vi väntar spänt på hur ålbeståndet kommer att påverkas av den kalla vintern, säger fiskekonsulenten Sten Nilsson vid länsstyrelsen i Sörmland.
Den så kallade vårsjukan, som ger fiskarna sårbildningar över kroppen, har gått tillbaka under de senaste fyra, fem åren. Men vid särskilt kalla vintrar finns en stor risk för att läget förvärras.
Hur det blir vet vi först i maj, säger Sten Nilsson.
Ekonomiskt sett är ål fortfarande en av de viktigaste arterna för det småskaliga kustfisket.
Utfiskning, övergödning och annan miljöförstöring är några av orsakerna till det alltmer krympande fiskbeståndet i Östersjön.
Minskningen gäller de flesta av våra kustnära arter, säger Sten Nilsson.
Även sälarna är ett stort problem i dag, enligt länsfiskekonsulenten.
De måste leva de också, men sälstammen växer till sig med sju procent per år, säger han.
Men när det gäller missbildningar och sårskador på ål, gädda och andra fiskarter är det snarare virus och bakterier som är den bakomliggande orsaken.

Antalet yrkesverksamma fiskare är ett tydligt exempel på hur det står till med fiskbeståndet längs kusten. I mitten av 50-talet fanns omkring 150 fiskare i Sörmland. I dag är de bara 16.
Läget är väldigt pessimistiskt för kustfisket. Det låter dystert, men så är det, konstaterar Sten Nilsson.
Fiskaren Micke Karlsson som har varit verksam i yrket sedan 1978 kan inte annat än hålla med.
Det är tufft. Och det finns ingen nyrekrytering alls, nästan alla fiskare är i 60-årsåldern, säger han.
Det minskade fiskbeståndet är ett påtagligt faktum även för sjökrogar och fiskrestauranger.
När jag fiskade som liten grabb kom vi hem med säckvis med torsk, nu är fisken nästintill obefintlig här, säger Magnus Ek som driver Oaxens skärgårdskrog på Mörkö nordost om Trosa.
Sjökrogen är välkänd för sin utsökta mat. Men det är knappast fisk från de närliggande vattnen som serveras på tallrikarna längre.
Det är bedrövligt. Och läget bara försämras hela tiden, säger Magnus Ek.
Samtidigt märks en tendens på att miljögiftet dioxin har slutat att minska hos Östersjöns fisk.
Gifthalterna har gått ned stadigt under de senaste åren men nu ser vi tyvärr att minskningen har avstannat, säger Per Ola Darnerud, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Kvinnor i fertil ålder bör inte äta vissa fisksorter från Östersjön mer än en gång i månaden.
Det gäller framför allt fet Ostkustfisk som strömming, där gifterna har ackumulerats i fiskens fett under årens lopp, säger Per Ola Darnerud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om