Uppdrag psykisk hälsa utvecklar kunskap, metoder och verktyg tillsammans med kommuner och landsting för effektiva insatser inom området psykisk hälsa.
Elin Agnsjö är samordnare i Gnesta där ohälsotalen är höga, som SN tidigare rapporterat om.
– Förra året utbildades allmänheten i MHFA, som är ett slags första hjälpen i psykisk ohälsa och utbildningen fortsätter i år i både Gnesta och Oxelösund, berättar Elin Agnsjö.
– Det handlar om att ge kursdeltagaren sådana kunskaper som tillåter denne att rycka in och ge en första hjälp tills den drabbade fått professionell hjälp. Avsikten är även att sprida kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom för att på så sätt minska fördomar och stigmatisering.
En stor del i satsningen är att arbeta förebyggande med tidiga insatser och det är ett långsiktigt arbete. Även satsningar som Världsdagen för psykisk hälsa har varit positivt
– I Gnesta har vi bland annat haft en lyckad föreläsning med Sanna Lundell för allmänheten och även erbjudit personal att delta på ett seminarium som utgick ifrån Susanne Ostens film Flickan, mamman och demonerna.
Varje kommun i länet har även genomfört en inventering så arbetet fortsätter, menar Elin Agnsjö.
– I Gnesta finns indikationer på att det finns ett behov av att arbeta mer med sysselsättning inom gruppen psykisk funktionsnedsättning.