Kampen mot vattnet
Ferdinand Tates bor i ett ljus grönt stenhus vid vägen mellan Buskhyttan och Hummelvik. Han kommer från Holland, eller Nederländerna som landet heter. Holland är egentligen bara namnet på ett grevskap, förklarar han.
Jag är född 1932 och var åtta år när tyskarna kom, berättar Ferdinand. Vi bodde i trakten av Eindhoven. Man diskuterade då att förstöra fördämningarna för att sätta stora delar av landet under vatten. Men planerna han aldrig fullföljas.
45 procent av landet ligger under havsnivån. På en yta stor som en tolftedel av Sveriges bor drygt 16 miljoner människor. Genom århundradena har holländarna bit för bit utvidgat landet genom att skapa bättre odlingsförhållanden.
Deltaprojektet är ett system av dammar och fördämningarna och en stormvall som ska blockera de sydvästliga floddeltana och förhindra att området läggs under vatten. I området ligger flera av de största städerna.
Ett av de stora hoten mot Nederländerna och världen är klimatförändringen och smältningen vid polerna med höjning av havsytan som följd.
Smältningen kan höja havsnivån mellan en halv meter till åttio meter. När jag bodde i Eindhoven tänkte jag aldrig på riskerna. Men efter 1953 fick man en tankeställare.
Ferdinand talar om en av landets värsta katastrofer, då fördämningarna i Zeeland bröts och 1835 människor omkom.
Katastrofen inträffade den 1 februari och den 28 februari kom beslutet om deltaprojektet efter många års diskussioner. Upptäckten av gasfyndigheter i norra delen av landet har gjort att det ekonomiskt gått att genomföra projektet, samtidigt som välståndet har ökat.
Ett problem är att det innanför öarna och vallarna inte finns någon berggrund utan marken sjunker hela tiden. Flod och ebb nöter på vallarna. De öarna som ligger som ett pärlband utanför floddeltana består av sand och flyttar sig med vattnet rörelse.
Man måste också tänka på att skydda fiskenäringen.
Ferdinand Tates ska nu berätta om holländarnas kamp mot havet vid ett möte med Aktiva seniorer i Nyköping.
Jag har känt att jag haft många kunskapsluckor i de här frågorna. Nu har jag åkt runt i Nederländerna för att bättre lära känna landet.
1960 kom Ferdinand till Sverige med hustru och barn på ett treåårskontrakt. De stannade kvar för barnens och skolans skull. De har bott på olika håll i landet, bland annat i Skellefteåtrakten.
Jag är utbildad teknisk lärare och har arbetat som konstruktör i industrin och varit företagsledare och även vd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!