Kanot och skidor över gränserna
Svensk kanot tar nya grepp och samarbetar med kinesiska sprintlandslaget. Om det känns udda ska det nämnas att de kinesiska längdskidåkarna har rutinerade svenska tränare i form av Per-Erik Rönnestrand och Ola Rawald.
Det känns spännande. I och med att arbetstiderna på tre fyra minuter och antalet lopp under en tävlingsdag ligger väldigt lika har vi mycket att lära av varandra, säger Conny Edholm, som är tränare på kanotgymnasiet i Nyköping.
Det var Åsa Eklund på kanotförbundet som fick kontakt med Peken och Rawald.
Under torsdagen tränade kanotisterna med de kinesiska längdskidåkarna.
Vi är jättetacksamma att få ett rejält pass och låna styrkelokalerna av kanotklubben nu innan avresan. På sikt kan jag tänka mig läger tillsammans för jag tror att vi har många bra erfarenheter att dela med oss, säger Peken.
Sprintskidåkarna är lika lyhörda som framgångsrika. De har tidigare också tittat en del på simningen. Han vet hur oerhört mycket mjölksyra som krävs i ett medaljlopp i kanot.
Det är i syraträningen, formtoppningen och att tåla smärtan som jag tror att vi har mest att lära av kanoten, säger Peken.
Samtidigt är vi en ung idrott som kanske inte har fastnat i samma traditionella träning som kanoten. I arbetet att bygga upp en grundmotor och att återhämta sig snabbt mellan loppen kan kanotsport-en kanske få en del tips av oss, fortsätter han.
Det är ännu tightare i sprintskidåkning än kanot så där kan vi få in en hel del influenser, tror Conny Edholm.
Fyra race nära max under ännu kort tid kräver också en enorm återhämtningsförmåga. Flera startande i sprintloppen har ändrat taktiken.
Ja, det är numera alltid fullt blås från start som i ett kanotlopp, inflikar Peken.
Det kinesiska laget har nött på den svenska snön och var via Skavsta på väg till världscupspremiären i Düsseldorf där det har skottats i massor.
Om Kina satsar på en OS-gren är det på allvar. Sprintlaget har en bit kvar till den nivå som de traditionella skidåkarna och skidskyttarna håller, men i och med att de inte ens själva vet hur många åkare det finns att välja mellan så känns det här jobbet intressant, säger Per-Erik Rönnestrand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!