Känsla för service gav stipendium

Pris och dryck har liten betydelse för ett lyckat restaurangbesök. Äldre människor värderar servicen högst, medan yngre tycker att det är viktigare med rätt miljö.

Övrigt2001-08-22 18:02
Detta har Madeleine Karlsson från Vagnhärad forskat fram i en B-uppsats. Hon pluggar på restauranghögskolan i Grythyttan. Uppsatsen blev så uppskattad att hon, och hennes medförfattare Ulrika Eriksson och Karl-Christer Wallberg, belönades med ett stipendium från Måltidsakademien.
Jag har själv jobbat som servitris. Servicen är en viktig del av restaurangupplevelsen, och bör uppmärksammas lika mycket som till exempel matlagningen, tycker Madeleine Karlsson.
Hon hamnade i branschen av en slump. I gymnasiet pluggade Madeleine samhällskunskap och media, och jobbade extra som servitris. Och serverandet fortsatte vara intressant även efter skolan. Hon sprang mellan borden både på Fyren och Bomans i Trosa, och på en italiensk restaurang i Brighton.
Utbildningen vid restauranghögskolan innehåller bland annat ekonomi, ledarskap, inredning och ljussättning och sommelierkunskap på diplomatnivå. Ett ämne som ligger Madeleine varmt om hjärtat är gästpsykologi. Det gäller att servitören vet när han ska hålla mig framme eller lämna ifred. Madeleine har sista året kvar innan hon får sin fil kand i restaurang- och måltidskunskap.
Jag kan driva en egen krog, vara restaurangchef, hålla i matlagningskurser och vinprovningar, bli hushållslärare ... Jag får nya idéer på varje ny kurs, säger Madeleine.
Möjligen kan planerna inbegripa pojkvännen Erik Olofsson, som pluggar till kock i samma klass som hon själv. En smakfull kombination.
Men äter de blivande kockarna och restaurangcheferna i Grythyttan verkligen makaroner som alla andra fattiga studenter?
Stipendiet kom väl till pass kan jag väl säga. Visst äter vi makaroner, men jag skippar gärna falukorven och tar ett glas rött vin istället, skrattar Madeleine.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om