Kärnklyvning inom Miljöpartiet i Nyköping

Sprickan inom Miljöpartiet i Nyköping är glasklar, men inte överraskande.
Lena Stammels sista strid om ordförande­posten i miljönämnden var både pikant och spektakulär.

Övrigt2010-12-16 05:00

Det blottlade en splittring som inte varit så offentlig tidigare. Där finns en kluven kärna och avståndet ökar mellan delarna. En såg samarbetet inom Nyköpingsalliansen som konstruktivt. Där ingår bland andra Stammel och förra kommunalrådet Leif Larsson. Den andra är uppfylld av rödgrön samverkan och innehåller flera relativt nya namn. Den sidan personifieras nu av kommunalråden Johannes Krunegård och Malin Hagerström.
Detta är grovyxade skiljelinjer. Det finns fler än så.
Många av Stammels meningsfränder bär på erfarenheter av socialdemokratin som formats av förra kommunalrådet Göran Forssbergs (S) tid vid makten. De ser i S ett maktfullkomligt parti – ett arv som har förts över på Forssbergs efterträdare, Urban Granström.
Dessa miljöpartister led garanterat kval när det egna kommunalrådet Johannes Krunegård, från talarstolen i fullmäktige förklarade att marknadsföringsavtalet med Ryanair, som ska stimulera flygturismen till Nyköping, går att bejaka tills vidare.
En enda miljöpartist markerade avvikande åsikt: Lena Stammel.


Ordförandevalet i miljönämnden var bara en röst ifrån en skräll: 31–30. Omröstningen var sluten. Men mycket talar ändå för att det var Alliansens 26 och Sverigedemokraternas tre som ställde sig bakom Lena Stammel i duellen med Lina Strömstedt.
Från Socialdemokraternas sida uppfattades detta som en krigsförklaring. Bakom kulisserna utväxlades skarpa formuleringar mellan Granström och Alliansledarna. Budskapet var enkelt: Håll er borta från vårt, annars får ni igen!
Från Alliansens sida förnekas att det fanns någon partipiska som krävde röster på den forna samarbetspartnern. Men många såg det kanhända som en avslutande fanfar för det som var Nyköpingsalliansen.
Det är annars vanskligt att ta strid i motståndarens valärenden. Svinhugg går igen – och majoriteter har makt även över minoriteters förutsättningar.


Miljöpartiets inre kval är ingalunda förbi. Traditionellt sett står partiet i opposition mot såväl Socialdemokrater som Moderater, särskilt i tillväxt- och utvecklingsfrågor.
Precis som för Nyköpingsalliansen kommer det att bli turbulent inom det rödgröna samarbetet i vissa ärenden. Planen för Studsvikområdet, exempelvis. Kanske även Hamnvägens förlängning.
Då tvingas MP att ta strid för en egen särpräglad ståndpunkt – eller kröka rygg för den styrande majoritetens bästa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om