Klart att SSAB ska fåtjäna på utsläppsrätter
Fel? Rätt? Rätt.
Naturskyddsföreningen är upprörd. Men det förvånar att föreningen ägnar kraft åt att kritisera storleken på SSAB:s vinst från försäljningen. Det är inte där skon klämmer. SSAB ska så klart få så bra betalt som möjligt för de utsläppsrätter företaget säljer. Sedan kan man alltid diskutera om tilldelningen av utsläppsrätter har varit rimligt tilltagen.
Systemet bygger på en balansgång, där målet är att värna miljön utan att knäcka viktiga industrier. Handeln med utsläppsrätter är alltså inte till för att minimera SSAB:s produktion. Syftet är att minska företagets utsläpp. Det är viktigt att minnas.
De tunga industrierna med stora utsläpp har hittills fått sina utsläppsrätter gratis, fördelade av miljödepartementet och Naturvårdsverket. Det kan tyckas generöst. Alternativen är att ha ett ursprungligt fast pris eller att rätterna auktioneras ut. Men ingen lösning är i sig optimal. Först och främst gäller det att nå en bred acceptans för systemet i sig.
Mellan januari och september 2008 handlades det med 1 844 miljoner utsläppsrätter. Utsläppstaket har redan sänkts jämfört med utgångsläget 2005 och priset per utsläppsrätt ökat. Att det nu är lågkonjunktur spelar roll. Produktionen blir lägre eftersom efterfrågan är det. Det gör att utsläppen också sjunker, men tyvärr som en följd av svag produktförsäljning och inte som en följd av miljötekniska framsteg. I högkonjunktur blir däremot trycket på att minska utsläppen högre.
2012 ska Kyotoprotokollets överenskommelse om handeln med utsläppsrätter omförhandlas. Det borde medföra ännu en begränsning av det totala antalet tillgängliga utsläppsrätter. Företagen visar sig nämligen vara bättre på att minska utsläpp än de tror. Eller så byggs systemet ut för att inkludera även flygbranschen. Det här är ett miljöpolitiskt verktyg att vårda.
Ambitionerna för att åstadkomma utsläppsminskningar är och ska vara höga. Det kräver att tekniken åtminstone förmår att hålla jämna steg med kostnader, krav och förväntade utsläppsminskningar. Om teknikutvecklingen i stället kan hålla sig steget före sett över en konjunkturcykel - kan företagen minska sina utsläpp mer än beräknat. Om ett företag gör en god vinst på de utsläppsrätter de får över, är det alltså i sin ordning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!