Klassisk industrihistoria lyfts fram i Nyköping

På lördagen inviger Kulturhuset Slottsvakten en ny utställning för att belysa en verksamhet med kär anknytning till Nyköping – den gamla Mjölkcentralen. Dessutom bjuder Nyköpings hembygdsförening på en riktig skolpalett för att uppmärksamma Gästabudsåret.

Kanske en av Sveriges mest kända kossor.

Kanske en av Sveriges mest kända kossor.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-01-21 00:00

Kanske är det en av de mest kända tidsmarkörerna från första halvan av förra seklet – mjölktransporten som far fram genom staden med sina välfyllda mjölkpallar. Åtminstone vad gäller livsmedelsindustrin.

Nyköping har en särskild plats i den historien. Det var här, närmare bestämt i Oppeby, som Mjölkcentralen (nuvarande Arla) valde att uppföra ett stort samlingsmejeri 1938. Den kom mot bakgrund av andra världskriget att beskrivas som Europas modernaste mejeri.

I dag inviger Kulturhuset Slottsvakten en utställning som belyser Mjölkcentralens verksamhet i Nyköping. Utställningen består bland annat av fotografier från tiden, som letats fram i Nyköpings kommuns bildarkiv, gamla tidningsartiklar som tidigare anställda lånat ut, och redskap som användes i verksamheten – inte minst de klassiska mjölkpallarna.

Två av de som planerat och förberett utställningen är Eva Andersson och Lars-Göran Pettersson, ordförande respektive vice ordförande på Kulturhuset Slottsvakten.

– Vi kände att det var viktigt att lyfta fram det här. Mjölk dricker vi ju i hela Sverige, och i och med att vi har haft en så fin fabrik här i Nyköping så blir det extra intressant, säger Eva Andersson.

– Det här gav ju arbetstillfällen till staden, och man pratade om Nyköping. De som bodde här var väldigt stolta, och många blev väldigt ledsna när det lades ned (i början av 00-talet, reds. anm.).

Hur kommer det sig att man valde att uppföra ett större samlingsmejeri i Nyköping?

– Man rationaliserade och flyttade ihop olika mjölkcentraler. Mjölkcentralens styrelse i Stockholm tog beslut om var samlingsmejerierna skulle ligga, och Nyköping var en av de städerna. Det är ju en residensstad, så det är klart att man ville lägga det här, eller hur, säger Eva Andersson.

En faktor till att samlingsmejeriet i Oppeby beskrevs som ett av Europas mest moderna var för att det hade utrustats med ett laboratorium. Där togs nya ostar regelbundet fram, bland annat stilton och ädelostar.

Osttillverkningen var överlag stor i Nyköping, och ett flertal ostbutiker stod invånarna till buds. Det fanns även en affär i anslutning till verksamheten i Oppeby, där invånarna kunde stilla sitt behov. Den lite äldre generationen minns säkert en av dåtidens mer beryktade produkter, raketosten.

– Den var oerhört populär under 60-talet, då det var aktuellt med alla rymdfärder, berättar Eva Andersson.

Förpackningen påminde löst om en raket, där osten låg i ett vaxat papprör. Man knuffade upp osten ur röret och skivade den med ett vidhängande snöre.

Flera av utställningens fotografier är talande för övergången mellan den nya och gamla tiden. Lars-Göran Pettersson har sin egen absoluta favoritbild.

– Den här är jag väldigt förtjust i, säger han, och hukar sig fram mot en av bildväggarna.

– Här har du 60-talet, det nya miljonprogrammet, och så en mjölkbonde med häst och vagn.

Lördagens invigning börjar klockan 12.00. Det bjuds på lite ost och dryck, och senare under eftermiddagen kommer Lars Lamberg, före detta styrelseordförande på Arla food-koncernen, hålla i ett föredrag.

Samtidigt uppmärksammar Nyköpings hembygdsförening Gästabudsåret genom att belysa några särskilt anrika födelsedagar. Folkskolan fyller 175 år, Kamratposten 125 år och Lyckoslanten 90 år. Detta firas med en bildutställning på Kulturhuset Slottsvakten.

Mjölkcentralen och verksamheten i Nyköping

Mjölkcentralen i Nyköping började sin verksamhet 1915 genom att överta Mälarmejeriet, som grundades 1898.

I samband med beslut om att bygga det nya högmoderna centralmejeriet i Oppeby, lades det gamla mejeriet ned i slutet av 1930-talet. Samtidigt upphörde ett 10-tal av landsortsmejerierna.

Kostnaden för den nya anläggningen, som stod färdig 1940, landade på två och en kvarts miljon kronor.

Mjölken transporterades till mejeriet via 27 lastbilslinjer. Cirka 100 000 liter mjölk vägdes in dagligen.

1975 bytte Mjölkcentralen namn till det vi i dag känner som Arla.

Runt 2001 lades anläggningen i Oppeby ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om