Klassiskt gatubarn i centrum i årets musikal

Under året har musikalen Oliver Twist växt fram i Oxelösund. Om musikalprojektet är ett långdistanslopp så är ensemblen minst sagt inne på upploppet nu.

Totalt är runt 50 personer med och när allt från orkestermusiker, skådespelare och musikskolelärare räknats in. Här repeterar delar av Koordinatern-teatern.

Totalt är runt 50 personer med och när allt från orkestermusiker, skådespelare och musikskolelärare räknats in. Här repeterar delar av Koordinatern-teatern.

Foto:

Övrigt2017-11-15 10:37

Nere i ett skyddsrum i Koordinatens källare är det slutspurt. Just nu är det skådespelarna i uppsättningen som repeterar in sångerna.

"Välkommen till vårat enkla hål", sjunger några av dem och försöker få dansstegen att sitta.

Premiären i är 2 december i Koordinatens eventsal. Andra föreställningen blir 3 december på samma ställe.

– Vi har jobbat stenhårt så det kan inte bli annat än bra. Det här är första gången jag får göra en huvudroll, så jag ser fram emot premiären jättemycket, säger Tilda Humleback som spelar den föräldralösa Oliver som växer upp i 1800-talets England.

My Björklund, som spelar "Räven", en ledare för ett gäng ficktjuvar, intygar att de lagt ner mycket tid under året.

– Just nu tränar vi fem timmar varje söndag och två timmar på onsdagar. Det är första gången som jag är med i en pjäs. Det är roligt att känna att man gör framsteg och blir bättre, berättar hon medan resten av gänget har börjat öva på nästa sång.

Det här är en ganska tung historia och det är väl ingen som väntat sig något annat

För amatörteatergruppen Koordinaten-teatern är det här den tredje musikalen i ordningen på lika många år. Efter klassiker som Trollkarlen från Oz och Alice i underlandet är det nu alltså dags för ännu en välkänd historia i musikalform. Så den här gången är det minst sagt en stor produktion.

– Vi hinner nog bara göra två i Oxelösund då det är så många människor inblandade, det är svårt att få ihop alla, säger Dick Lundberg som är producent, regissör – och skådespelare.

Totalt är det runt 50 personer som medverkar. En stor del av dem består av medlemmar i Koordinaten-teatern. Nytt för i år är att Musikskolan i Oxelösund är med på tåget.

Den yngsta är 10 år och den äldsta är över 70

Det är många ungdomar som medverkar, men Dick Lundberg pekar på att en av styrkorna med teatergruppen är att det är ett sådant stort åldersspann.

– Det här spänner över generationsgränserna. Den yngsta är tio år och den äldsta är över 70. Det blir en gemenskap som man kanske inte får i så många andra sammanhang, säger han.

Vad skiljer Oxelösundsversionen av Oliver Twist från de tidigare uppsättningarna?

– Mycket är musiken som jag skrivit. Det här är en ganska tung historia och det är väl ingen som väntat sig något annat. Men musiken är mycket för att lägga in lite fart och fläkt här och var, säger Lundberg.

– Sedan är manuset skrivet av min gamle regissör, Lasse Torstensson, från Finspång. Det här är verkligen ett hjärteprojekt som betyder mycket för mig, fortsätter han.

Det är minst sagt en mastodontföreställning som väntar. Dels med tanke på antalet medverkande, men även när det gäller speltiden. Med pausen får publiken räkna med cirka tre timmar – och då är ändå en del av texten från manuset struken för att ge tid åt musiken.

Oliver Twist

Är från början en klassisk roman skriven av Charles Dickens och gavs ut 1838.

Oliver Twist är en föräldralös pojke som växer upp på ett fattighus, men hamnar i arresten när han en dag ber om mer mat. Han flyr till London och hamnar i klorna på kriminella som utnyttjar honom.

Historien har gjorts flera versioner genom åren, bland annat i Disneyfilmen Oliver och gänget där Oliver är en hemlös katt. Det är inte heller första gången historien görs i musikalversion. Musikalen Oliver! blev även film på 1960-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!