Klimatdebatten gynnar lokalt producerad mat
Mycket handlar om de ökande transportkostnaderna. Med ett stigande pris på drivmedel, sannolikt en kombination av olika miljöskatter samt ökade världsmarknadspriser, stärks konkurrenskraften hos det lokala.
Närproducerad mat ser för tillfället ut att ha framtiden för sig, inte minst utifrån konsumenters vilja att handla klimatsmart.
Arla har exempelvis förlorat leverantörer, där mjölkbönderna gått till mindre konkurrenter eller helt enkelt startat eget lokalt. Att veta att mjölken kommer från den och den gården och att korna mjölkades vid en viss tidpunkt, ska inte underskattas som försäljningsargument.
Sådant säljer, åtminstone i goda tider.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) har nu lättat på förlåten inför kommande budget och aviserar vissa subventioner för det som kallas mat med mervärden. I detta pekas småskaliga slakterier ut särskilt, vilket även har kopplingar till det tidigare debatten om långa djurtransporter.
Det lokalt producerade är i sig ett starkt varumärke. Det exotiska långt bortifrån hämtade förväntas vara billigt, medan det nära brukar antas vara lite dyrare. Det småskaliga och lokala företaget brukar ha en liten fördel i konsumenternas ögon, åtminstone vad gäller viss pristolerans.
Alla säger ju att det är så här man vill att kött ska produceras, säger Per Åström vid det lokala Stigtomta slakteri i torsdagens SN.
Det politiken kan och bör göra är att minimera byråkratiska hinder och trösklar som särskilt belastar verksamheten för små enheter. Det är också syftet med jordbruksministerns förslag på treåriga subventioner av exempelvis veterinärkontrollavgifter. Ekologisk och småskalig matproduktion finner särskild nåd hos ministern.
Allt detta snedvrider i viss mån konkurrensen till storproducenternas nackdel. Politiskt kan man dock hänvisa till att kostnaderna för statliga kontroller inte i sig ska äventyra näringsverksamheter.
Jordbruksministerns syfte är gott. Företagarna på Stigtomta slakteri gör dock helt rätt i att inte ropa hej förrän man ser ett verkligt resultat av löftena.
Men en sak är helt säker.
Statliga subventioner eller stöd kommer aldrig att säkra den lokalt producerade och förädlade matens framtid.
Det kan bara konsumenternas medvetna val göra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!