Klubben går kurs för att rädda liv
Alla plötsliga dödsfall i Sverige där hjärtproblem har varit orsaken har gjort att Nyköpings Judoklubb reagerat. Nu ska alla ledare och tränare lära sig hjärt- och lungräddning. Allt för att kunna rädda liv.
Ledarna visar, beskriver och rättar till.
Och för det mesta är det någon vi måste plåstra om,
säger Susanne Englund.
Men det har aldrig hänt något mer allvarligt än en och annan stukning, några skrubbsår eller en axel ur led. Ändå vill klubben ta det säkra före det osäkra och ge alla ledare en grundträning
i hur man ska rädda liv.
När det händer måste vi veta vad vi ska göra, säger Åsa Sjölund, som sitter med i styrelsen. Med alla dödsfall som hänt på sista tiden har verkligheten kommit närmare på något sätt. Det är viktigt att vi kan ge föräldrarna en trygghet. De lämnar barnen hos oss och då måste vi kunna ta hand om dem också.
Susanne Englund tycker att initiativet från föreningen är bra.
Det är något som man kan ta med sig även ut i privatlivet, säger hon.
Och som förälder?
Ja, då skulle jag i varje fall tycka att det var lugnande om jag visste att ledarna kunde hjärt- och lungräddning.
Till en början är det tänkt att alla ledare ska gå en tre timmars kurs i slutet av maj. Men det kan bli mer.
Det vore ju inte helt fel om man varje år kunde få en uppdatering, säger Susanne.
Och Åsa håller med.
Det här kan vara något som vi tar upp kontinuerligt varje år, säger hon. Det här är jätteviktigt. Man kan rädda liv.
Med alla dödsfall som skett inom sporten på sista tiden har idrottsorganisationer tagit bort skygglapparna och börjat agerat. IOK tog till exempel i december ett beslut om att ta fram riktlinjer för att förebygga dödsfall. Och i Sverige började RF (Riksidrottsförbundet) sitt arbete att ta fram rekommendationer till förbund och föreningar i april.
För en dryg månad sedan höll Sörmlandsidrotten en föreläsning i ämnet Ungdomar, träning och sjukdom. Hans-Erik Ramstedt, barnläkare Mälarsjukhuset, föreläste.
Men att gå så långt som
Italien gjort, där alla ungdomar måste läkarundersökas innan de får idrotta, det kommer inte hit. Det finns inte tillräckligt med resurser menar Svenska barnkardiologiska föreningen. Däremot tycker de att det arbetet borde läggas på barnavårds- centralen. Att hitta just hypertrofisk kardiomyopati är lätt eftersom den sjukdomen är ärftlig.
Kan det gå så långt att idrotts-klubbarna faktiskt börjar begära ett hälsopapper från föräldrarna hur barnet mår innan de får börja träna?
Nej det tror jag inte. . . Det kan man inte göra, säger Susanne Englund. Det enda vi tar reda på nu är närmaste anhörig och var man ska ringa om det händer något.
Kollar ni upp om barnen tränar med förkylning, eller har genomgång med föräldrar?
Nej. Vi tar det som en självklarhet att man inte ska träna när man är sjuk, säger Susanne.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!