Det nya förskolebeslutet, som kommunen klubbade i genom i januari, innebär att barn till föräldrar som inte jobbar får antalet förskoletimmar nedkortade under lovperioder – från 20 timmar per vecka till 15 timmar per vecka.
För Nyköpingsbon Christina Törnblom, som blev informerad av kommunen nu i veckan, kom det hela som en överraskning – på flera sätt.
– Vi blev ju framförallt irriterade på att informationen kom ut så pass sent, och att man trots färre timmar väntas betala full avgift, säger hon.
Christina Törnblom är också kritisk till hur timmarna per vecka har fördelats av kommunen – maxgränsen per dag ligger på tre timmar.
– Att lämna vår son tre timmar per dag känns ju inte aktuellt. Då är det ju nästan dags att hämta när man har kommit hem. Det är rätt stor skillnad på tre timmar och fem timmar, säger hon.
Från kommunens sida förklarar man det hela som en miss i kommunikationen. Kent Pettersson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är inte förvånad över att flera föräldrar nu är irriterade.
– Det förstår jag, vi borde ha informerat om det här tidigare. Det är dåligt, så jag kan inte försvara det, säger han.
Hur kunde man glömma bort att informera föräldrarna om det här?
– Jag vet inte faktiskt. I och med att sommaren närmade sig var det någon som sa att "oj, det här har vi inte informerat om än". Det var en miss helt enkelt, mänskliga faktorn.
Han förklarar vidare att trots de nedkortade förskoletimmarna så kommer avgiften förbli densamma.
– Eftersom avgiften redan är så kraftigt subventionerad har vi valt att inte subventionera den ytterligare. Vi väljer att i stället lägga de pengarna på att försöka skapa en så bra förskola som möjligt, säger han.
Rådande förutsättningar gör att familjen Törnblom nu har landat i beslutet att låta Gunnar få vara hemma under sommaren, med undantag för ett par veckor då hans grupp byter avdelning.
Christina Törnblom har förståelse för att kommunikationen från kommunen ibland brister, men ser gärna att man då kompenserar misstaget.
– Jag kan tycka att det är helt okej att man gör ett misstag, men då känns det också rimligt att man kanske sänker avgiften för de som berörs. Hade detta kommunicerats tidigare med oss föräldrar så hade det säkert gått att få fram en bättre lösning, säger hon.
Hon lägger även till att hon tycker det är tråkigt att även personalen på förskolorna drabbas i sammanhanget.
– Jag tycker synd om pedagogerna som är de som får stå till svars inför oss föräldrar.