Fler ska åka buss. Trafiken måste vara effektiv och inte onödigt dyr. Önskelistan från de styrande politikernas sida är tydlig och klar. Att genomföra detta är krångligare än det låter som.
Protesterna mot den stora tidtabellsomläggningen i Sörmland går inte att missa. Länstrafiken lovar på sin hemsida att den "finns till för dig som reser, utgår från din vardag och vill hela tiden göra den enklare". Men protesterna som haglar går snarare ut på att resan blir längre och mer krånglig, om den ens går att göra.
Det här handlar om en sund ekonomi för länstrafiken och ett hållbart resande. Men det handlar också om ambitionerna att utveckla och stärka en levande landsbygd.
Den stora trafikomläggning som görs syftar till att öka intäkterna såväl som attraktiviteten i att åka buss. Där finns ett uttalat politiskt intresse, byggt på klimat- och miljöpolitiska ambitioner, om att få fler att åka kollektivt och minska det ensamma bilpendlandet till jobbet.
Det är flitig stadsnära bilpendling som politikerna helst vill föra över till kollektivtrafiken. Bilpendlarna från glesbygd är inte lika högt prioriterade som målgrupp.
Länstrafiken i Sörmland bekostas till ovanligt stor del av skattemedel. Genom att stärka turtätheten på stråk med många tänkbara busspendlare försöker länstrafiken öka intäkterna från resenärerna. I dag är det 25 till 30 procent av kostnaderna som betalas via biljettpriset, vilket är lågt jämfört med andra län. En rimlig nivå borde vara att åtminstone varannan intäktskrona kommer från de som faktiskt åker med bussarna.
Oavsett var man väljer att bo får det konsekvenser. Den som bor i staden kan inte klaga på att det är trångt eller mycket trafik. Den som bor på landet kan inte klaga på att det är längre till service än för den som bor i en tätort. Men det innebär inte att det är fritt fram från politiskt håll att försvåra för landsbygdsboende. Om politiska beslut direkt missgynnar arbetspendling eller skolresor utanför tätorterna då är det inte ett skyll dig själv-läge.
Politikerna bokar inte busstider, men de godkänner principerna för trafiken. Därför är det viktigt att Länstrafiken, lokala trafikplanerare och ansvariga politiker visar att de har god hörsel och fingertoppkänsla. När några av dagens resenärer får ökade pendlingstider med upp emot en timme är det oacceptabelt. Det är inte så vi utvecklar ett mer attraktivt Sörmlandsboende.
Många får förstås bättre förutsättningar med den nya tidtabellen. De klagar inte. Men syftet har aldrig varit att lyfta trafiken på ett håll för att aktivt försämra det på ett annat. Eller?
Att stirra sig blind på de garanterade skolskjutsarna för unga som bor bortom de mest trafikerade stråken är en undanflykt, inte en bra lösning. Eleverna nekas då möjlighet att göra något annat än att enbart åka till och från skolan. Om gamla busslinjer "rätas ut" och hållplatser försvinner måste ersättningsstoppen vara inom rimliga avstånd – för unga såväl som gamla.
Protesterna från de som hittills har klarat sig med att åka buss och nu känner att de får det sämre, får inte klinga ohörda. Det handlar om god kundvård. Tilltron till kollektivtrafiken stärks om ansvariga visar att man inte kör ifrån dem som redan har valt att lita på bussturerna.