I början av november ska kommunens delårsrapporter presenteras. Siffrorna är inte sammanställda än, men redan nu står det klart kostnaderna har sprungit iväg på flera håll.
– Vi kommer nog inte klara de 6,1 miljoner plus som står i budgeten, men jag håller tummarna för att vi ska hamna på rätt sida nollsträcket, säger Christina Hedberg, kommunchef i Gnesta.
På barn- och utbildningsförvaltningen fattas omkring sju miljoner kronor, varav fem miljoner har att göra med en felräkning av kostnaderna för gymnasieelever i andra kommuner.
Cheferna inom skolan har belagts med anställningsstopp, och får tills vidare endast göra inköp av "mindre storlek" utan att fråga ledningen.
Hur kan man räkna fel på fem miljoner?
– Den felaktiga prognosen för 2018 beror på att alla våra gymnasieelever inte fanns med i den databas i använder.
Även på vuxen- och omsorgsförvaltningen befarar kommunen ett underskott. Dels handlar det om ökade kostnader för placeringar i andra kommuner, som en följd av Gnestahems hyresrätter på Frönäs gärde som fortfarande ligger på is till följd av ett överklagat bygglov. Dessutom ska kostnaderna för äldreomsorgen ha vuxit mer än beräknat.
Den första januari i år ändrades betalningsansvarslagen. Antalet dagar innan ansvaret för patienter övergår från landstingen till kommunerna ändrades från fem till tre. Ökade kostnader har märkts i flera sörmländska kommuner, och lagändringen som innebär ett större tryck på kommunernas korttidsboenden skulle kunna vara en förklaring, men vidare analyser av läget pågår fortfarande.
Gnesta kommun har klarat sina budgetar med god marginal de senaste åren, men 2018 ser alltså ut att bli tuffare ekonomiskt. Enligt kommunchefen finns det dock ingen diskussion om skattehöjningar.
– Nej, vi ligger redan så pass högt i skattetryck jämfört med Stockholms län. För oss är det oerhört viktigt att inte kommunalskatten sticker iväg när vi vill växa, det skulle vara en konkurrensnackdel, säger Hedberg, som menar att de flesta partierna i kommunfullmäktige håller med henne.