Marjo Gustafsson, ordförande i socialnämnden medger att hon fortfarande inte tagit del av Socialstyrelsens rapport över hemlösheten 2017 som offentliggjordes den 15 november. Men att man ska bryta ned siffrorna i rapporten så fort den är på plats. Rapporten har legat på Socialstyrelsens hemsida sedan den släpptes i november och vem som helst kan ladda ned den med ett enkelt klick.
Trots att Marjo Gustafsson inte läst rapporten, menar hon att siffrorna inte kan stämma och att den akuta hemlösheten kan bero på ökningen av antalet nyanlända.
Men i rapporten framgår tydligt att varken utrikesfödda personer som saknar permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd, eller ensamkommande barn och ungdomar under 18 år, ingår i sammanställningen. Däremot står det tydligt att personer som är hänvisade till härbärgen eller skyddat boende räknas som akut hemlös.
Vid mättillfället som utfördes under vecka 14 i år var 73 personer akut hemlösa, att jämföra med Eskilstuna som bara hade 15 akut hemlösa.
‒Det känns ju jättekonstigt att Nyköping skulle ha fler akut hemlösa än Eskilstuna, det tycker även företrädare för stadsmissionen i Eskilstuna som jag varit i kontakt med. Däremot vet jag att vi är duktiga och har ett bra system på att rapportera in siffror till Socialstyrelsen.
[fakta nr="1"]
Att den totala ökningen av antalet hemlösa stigit från 228 till 280 på ett år är Marjo Gustafsson däremot inte förvånad över.
‒Vi har bostadsbrist i Nyköping och har också satt in åtgärder mot det. Bland annat bygger vi enklare hyreslägenheter vid Ängstugeområdet och inom kort öppnar Röda villan där personer med missbrukproblem kan erbjudas en stabil boendemiljö.
Marjo Gustafsson tycker det är beklagligt att det inte finns något härbärge i nuläget men bekräftar att man fört diskussioner om ett härbärge i stadsmissionens regi.
‒Vi har drivit härbärgen i kommunens regi i två omgångar men det har inte fungerat.
Varför har det inte funkat?
‒Många utsatta är rädda eller saknar förtroende för socialen och då kommer de inte. Därför tror vi att en stadsmission kan vara ett alternativ.
[fakta nr="2"]
Men stadsmissonen kräver väl att folk inte är påverkade i sina härbärgen?
‒Ja, det kan naturligtvis bli ett problem för dem med tunga missbruksproblem. Därför jobbar vi mycket med uppsökande verksamhet så vi kan fånga upp individer innan de hamnar i tungt missbruk.
Personal på Träffpunkten anser att psykiatrin och landstinget borde ta större ansvar
‒Vi erbjuder hjälp inom socialpsykiatrin. Men det är klart att vi ser att det är hög samsjuklighet hos dem med tungt missbruk. Samtidigt går det inte att utreda någon med tungt missbruk om personen inte själv vill. Individskyddet är starkt i Sverige och vi kan inte tvångsomhänderta personer, fast det i vissa fall kanske skulle behövas för att bryta mönster.
Hur ska ni lösa den akuta situationen?
‒Åtta platser på Röda villan till att börja med.