Kommunen kan åtalas för miljöbrott

Nyköpings kommun riskerar åtal för otillåten miljöverksamhet vid Brandholmen. Just nu pågår förundersökning om de muddringsarbeten som ägde rum för två år sedan utan något tillstånd.

Övrigt2006-02-17 23:42
Det här är det största ärende jag haft på länge. Det här är ett allvarligare brott än kommunens torrläggning av Sibroån, säger Christer Pettersson, miljöåklagare i Sörmlands och Östergötlands län.
Det var i maj 2004 som strandlinjen vid Brandholmen förändrades för att ge de nya bostäderna i Pontona en attraktiv boendemiljö. Vass togs bort, bryggor byggdes och utfyllning gjordes. Allt arbete utfördes av NCC som vann kommunens anbudsförfarande till totalentreprenad för det nybyggda området.

Något tillstånd söktes dock aldrig för att utföra alla vattenarbeten.
Som jag ser det skulle man ha sökt tillstånd hos miljödomstolen. Man har jobbat i vatten och då krävs det tillstånd, säger Christer Pettersson.
Det var med hjälp av en särskild muddringskran med mycket lång arm som muddringsarbeten gjordes vid strandlinjen. Jobbet gick snabbt och var avklarat inom ett par dagar.
Att vattenarbetena utfördes under maj månad är något som länsstyrelsen, som lämnade in anmälan om misstänkt brott till åklagare, tycker är särskilt allvarligt.
Grumling i vatten ställer till med stora problem i reproduktionen. Det är många vattenlevande djur som är i en känslig period just då. Generellt är det förbudsmånader under aprilaugusti, då bör man inte utföra vattenarbeten, säger Karin Södergren, vattenhandläggare på länsstyrelsen.
Länsstyrelsen var ute på plats när muddringen hade genomförts och såg att vattnet var grumligt. Som vindarna då blåste spred sig även det grumliga vattnet över ett större område.
Vad som är allvarligt är alla gifter som kan ha spridits. Även om marken sanerades där det tidigare funnits industrier så kan det ha funnits gifter i sedimenten som rördes om i vattnet, säger Karin Södergren.

Enligt kommunens markchef Thomas Lundh, som var exploateringschef för bygget på Brandholmen, gjorde man en bedömning tillsammans med NCC att det inte var så stora åtgärder som skulle genomföras i vattnet att man behövde några tillstånd.
Vi lät NCC ta bort vass och vassrötter runt strandlinjen för att förhindra att det skulle växa upp igen. De massorna lades sedan upp på västra udden. Vi har inte grävt på djupet. Allt är gjort enligt detaljplanen, säger han.
Men i detaljplanen står det ett helt stycke om att tillstånd krävs för vattenverksamheter, hur kunde ni missa det?
Vi anser inte att vi har missat något, för vi har inte muddrat.
Den åsikten håller dock inte länsstyrelsen med om.
Det är muddring, det finns ingen annan benämning på det. Och det finns bildbevis, säger Karin Södergren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om