Miljarderna från statskassan syftar till att minimera varslen i offentlig sektor under 2010. De stigande arbetslöshetstalen under valåret blir svåra nog i krisens spår. Åtgärderna bygger på krass politisk logik och valfläskets princip. Att oppositionens politik för höjda skatter ställs i skamvrån när kommunerna får extra pengar och löntagarna lägre skatt, gör inte Alliansen ledsen.
Högljudda krav på höjda statsbidrag har dock närmast kommit att bli standard för kommuner som inte vårdar skattebetalarnas pengar tillräckligt väl. De kommuner och landsting som skyller sina ekonomiska bekymmer på regeringen har inte precis torrt på fötterna. Regeringar ska just därför vara restriktiva med lova bort extra pengar, även i lågkonjunktur. Mot bakgrund av den globala krisen är dock de höjda statsbidragen relevanta tillskott till en pressad sektor, trots att även staten går back.
Att kommuner inte kan gå med underskott i svåra tider och sedan kompensera för detta i bättre, är ett bekymmer. Förändringarna som regeringen vill se, ska skapa mjukare skiftningar över en konjunkturcykel. Det är oroväckande när välskötta kommunala ekonomier tvingas ta till dramatiska sparåtgärder i redan relativt kostnadseffektiv vård, skola och omsorg, på grund av ett kraftigt men tillfälligt konjunkturfall.
”Kommunerna tvingas betala ut socialbidrag i sämre tider samtidigt som man har balanskrav i ekonomin. Det leder till att man tvingas dra ned kraftigt och krisen blir ännu värre”, som utbildningsminister Jan Björklund (FP) formulerar sig. Om kommunerna i stället kan fördela de tunga bördorna över tid, kan de ta ett skitår, för att låna arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins uttryck. Förutsatt att de också förmår att spara och rationalisera lite extra när läget förbättras något.
Det blir en viktig pedagogisk uppgift för kommunledningar och politiker att förklara varför man måste vara noga med att spara och effektivisera när det finns förhållandevis gott om pengar i kommunkassan. Det borde därmed bli svårare att framstå som alla goda gåvors givare.
Kommuner behöver balans
!Regeringen skjuter till tio miljarder till kommunsektorn i höstbudgeten. Det är ett efterlängtat besked för kommuner och landsting.Men den långsiktigt viktigaste åtgärden handlar inte om pengarna, utan om hur den kommunala ekonomin ska hanteras i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!