Konkurrensen om jobben allt hårdare

1 700 personer konkurrerade om 22 jobb som arbetsförmedlare. 290 ansökningar har kommit in till sju tjänster som handläggare på försäkringskassan. Arbetsmarknaden för akademiker är mycket tuff och en högskoleexamen är ingen fribiljett in i arbetslivet.

Övrigt2006-01-25 23:52
En högskoleutbildning räcker inte särskilt långt i dag. Konkurrensen om jobben blir allt hårdare och den som inte har arbetslivserfarenhet från rätt område kan lätt bli bortsorterad redan i första omgången, trots lång universitetsutbildning och tjusig examen.
Söktrycket är stort. Det är så många att välja mellan så vi hittar sökande som har både utbildning och erfarenhet från arbetslivet, säger Johan Gustavsson, personaladministratör på försäkringskassan i Sörmland.

När försäkringskassan nyligen annonserade ut sju tjänster som handläggare inför satsningen mot bidragsfusk kom 290 externa ansökningar in. Bland de sökande finns beteendevetare, jurister, samhällsvetare, statsvetare och ekonomer. Johan Gustavsson har märkt att en allt större andel av de sökande är mycket kvalificerade, och det gör förstås att nyutexaminerade studenter har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Det är jättetråkigt att det ska vara så svårt att komma in på sitt första jobb, säger Johan Gustavsson.
På arbetsförmedlingen i Nyköping jobbar två arbetsförmedlare sin första respektive andra vecka. I början av februari börjar ytterligare 20 personer sina anställningar på arbetsförmedlingar runt om i Sörmland. De fick jobben i konkurrens med 1 700 andra sökande från hela landet.
Det var inget lätt jobb att sortera bland de sökande. Många hade högskoleutbildning och dubbla examina, säger Anita Flack, personalansvarig på Länsarbetsnämnden i Södermanlands län.

När fastighetsbolaget Klövern annonserade ut en tjänst i somras kom 240 ansökningar. När man nu ska rekrytera en ekonomiassistent med systemansvar till Nyköping valde man att bara annonsera i lokalpressen.
Vi vill gärna ha lokala medarbetare, som bor på orten, förklarar Britt-Marie Einar, informationschef på Klövern.
Trots att jobbet inte gick att hitta via arbetsförmedlingen har ett 40-tal personer sökt tjänsten.
Britt-Marie Einar har inte själv gått igenom ansökningarna men hon tror att de flesta av de sökande är tillräckligt kvalificerade för jobbet.
Utbildning och erfarenhet är förstås viktigt men det är inte allt, tycker Britt-Marie Einar.
Det allra viktigaste är att man är rätt person för jobbet och har rätt inställning, och att man vill någonting och har engagemang.
Hur ska man göra för att över huvud taget ha en chans i den här konkurrensen?
Man får nog inte vara för försiktig, då kommer man inte fram. Man måste sälja sig själv lite grann, säger Britt-Marie Einar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om