Konsten att klara ramarna

!I bland går det fort i Gnestapolitiken. Inte minst när kommunfullmäktige i måndags kväll raskt ändrade på ett beslut som tagits i kommunstyrelsen bara några timmar tidigare. Det blir lägre sparkrav på skolan, men hårdare bud för socialnämnden. Socialdemokraternas ändringsförslag blev till slut även majoritetens.

Övrigt2009-05-27 05:00

Samtliga partier i fullmäktige står därmed bakom ramarna för kraven på kostnadssänkningar inom kommunen under 2009. Detta illustrerar att alla är införstådda med det svåra ekonomiska läget och att det krävs tydliga besked från politikens sida.
Nu kan inget parti spela på egen, mer populistisk fiol och låtsas som om de har egen sedelpress gömd någonstans. Ramarna är satta och nu gäller det för politiken och för verksamheterna att hålla sig inom dem.

Är allt därmed frid och fröjd? Nej. Bara för att man är överens om ramarna, behöver Allianspartierna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vara överens om hur kostnadssänkningarna ska genomföras.
Socialnämnden har genast fått ett svårare – och hårdare – uppdrag: att sänka kostnaderna med en miljon mer än vad som var ursprungskravet.
Vad händer då på skolsidan? ”Vi säger nej till elevförflyttningarna”, skrev Socialdemokraterna under Inlägg utifrån (SN 22/5) i förra veckan. Nu måste partiet också visa hur de kan garantera detta inom kostnadsramarna.
Ingalill Fredriksson (C), som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, är mer försiktig i sina kommentarer till de förändrade förutsättningarna. Kraven på sänkta kostnader minskar till cirka 3 miljoner utöver budget? Det blir hårda bud ändå. Eleverna i årskurs 4-6 i skolorna i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov riskerar ändå att behöva bussas; trots att det tar både tid och kraft. En avlövad skola inverkar dessutom negativt på bygden i sin helhet.
Om elever slipper bussning är det utmärkt, men det beror på hur övriga skolors förutsättningar påverkas. Politikerna ska säkra bästa möjliga kvalitet med de medel som finns att tillgå. Att elevkullarna minskar, spelar in. Därefter gäller det att fördela bördorna. Hur hårda sparkrav kan man ställa på Frejaskolan i Gnesta utan att skada utbildningskvaliteten? Balansgången är svår.

I ett antal Sörmlandskommuner har det varit upprörda debatter om hela skolor som ska läggas ned, många på landsbygden. Visserligen är det ingen eller föga tröst för barnen i Laxne, Stjärnhov eller Björnlunda, att andra orter har det värre. Men det hör till bilden, tyvärr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om