Konsumentverket varnar för fällorna på mellandagsrean

Varje år ger sig hundratusentals svenskar ut på mellandagsrean för att göra det de tror är fynd. Undvik fällorna.

Övrigt2018-12-25 08:15

Pernilla Ek jobbar som konsumentrådgivare på Nyköpings kommun och har några handfasta tips inför årets mellandagsrea.

– Den vanligaste fällan är att man tänker "gud vad billigt, jag köper det här". Det vill säga att man köper saker som man normalt inte ens skulle titta på i vanliga fall. Till exempel att man köper en tröja för den kostar 100 kr fast man aldrig skulle köpa den annars och så blir den hängande i garderoben, säger Pernilla.

Under flera år har dessutom Konsumentverket granskat flera stora reor och upptäckt att vid mellandagsreorna finns en stor mängd vilseledande reklam.

– Konsumentverket har upptäckt att i en del branscher höjs priserna precis innan en rea, sen sänks priset till det ordinarie priset. Man ser vad varan har kostat precis innan rean, men du ser inte priset historiskt. Så får man absolut inte göra, berättar Pernilla Ek. Hon rekommenderar att man gör en prisjämförelse på prisjämförelsesidor på nätet. Det gäller främst elektronik och teknik men även en del märkeskläder.

– Så att du är prismedveten när du handlar och inte luras att köpa något till ett pris du tror är bättre, säger Pernilla Ek.

Vad är rea?

– Rea måste pågå under en begränsad tid.

– Varorna som ingår i en rea måste ingå i butikens ordinarie sortiment. Butiken kan inte köpa in ett restlager och kalla det rea.

– Det är inte tillåtet att höja priset i förväg för att sedan locka med rea på varan. "Reapriserna ska vara väsentligt lägre än butikens normala pris på varorna och tjänsterna"

– Det är inte okej att locka med reavaror om det inte finns ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan. Varorna ska finnas tillgängliga så länge rean varar. I annat fall ska det stå begränsat antal, först till kvar.

– Det är förbjudet att göra reklam för ett erbjudande som inte finns i lager, bara för att få konsumenten att köpa en dyrare vara.

– Upptäcker du att handlaren bryter mot någon eller några av reglerna kan du anmäla det till Konsumentverket.

Källa: Konsumentverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om