Kostsam besparingpå räddningstjänsten
En konsult ska utreda hur räddningstjänsten i Trosa kan spara. Men någon förutsättningslös utredning blir det inte. I uppdraget är han bunden till att personal ska bort.
Platschefen Anders Iggander slutar den sista mars. Även brandmannen Thomas Lundquist och räddningsledaren Krister Sterner har sagt upp sig.
Bakgrunden är att kommunen beslutat dra ned kostnaderna för räddningstjänsten med 300 000 kronor per år. Var och en av de tre utryckningsgrupperna ska reduceras med minst en man.
Men det är en besparing som kan bli dyr i längden, menar vice platschefen och vice ordförande i brandmannaklubben Rickard Antman.
Hur värderar man ett hus som brinner ner, men som vi kanske kunnat rädda om vi varit fler i gruppen? Kanske ökar försäkringspremierna. Och när Anders, Krister och Thomas slutar innebär det att vi mister sammanlagt 60 års erfarenhet. Den är också värd en del, säger han.
Klubbens ordförande Gert Carlman är inne på samma linje:
Vi är deltidsbrandmän. Vi jobbar inte för pengarnas utan för kamratskapens skull. Om det inte är kul längre så lägger man av, säger han.
I dag är räddningstjänsten i Trosa en man kort i en av grupperna. Vikarier saknas. Ingen vet vem som ska ersätta Iggander som platschef. Sörmlandskustens räddningstjänst annonserar för att fylla vakanserna.
Och Trosa kommun har städslat Johan Hermelin på konsultföretaget Strategihuset. Brandmännen hoppas att han ska hitta något annat sätt att spara än att dra ner på bemanningen. Men de hoppas förgäves.
Mitt uppdrag är att se om det går att spara 300 000 utan att tumma på lagens krav om skälig nivå och tillfredsställande skydd. Men direktiven anger också klart att besparingen ska ske genom att minska personalstyrkan, säger Hermelin.
Det låter som ett tämligen bundet uppdrag?
Nja, hittar jag andra ställen där det går att spara tar jag självfallet upp dem också. Men rent realistiskt är det bara på personalen som de stora besparingarna kan göras.
Enligt Hermelin debiterar han 1 200 kronor i timmen. Han räknar med att uppdraget åt kommunen tar åtta dagar à åtta timmar. En konsultkostnad på minst 76 800 kronor alltså.
Antman och Carlman menar att brandmannaklubben lämnat förslag som skulle spara runt 150 000 kronor om året utan nedskärningar i personalstyrkan. De anser att kommunens besparing kan bli dyr i längden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!