Krismöten och uppror mot Stensunds skolledning

Stensunds folkhögskola ligger idylliskt vid havet. Men under ytan bubblar och jäser missnöjet bland lärare och elever mot skolans ledning. Det anordnas krismöten och namninsamlingar.

Stensunds folkhögskola.

Stensunds folkhögskola.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-12-07 21:00

"Stå upp för Stensunds lärare! Bevara skolans trovärdighet och kompetens! Vi kräver att våra lärare blir behandlade med respekt i en demokratisk miljö där deras åsikter och synpunkter blir värdesatta. Våra lärare är inte utbytbara!"

Med dessa ingångsord inleds den namninsamling som eleverna vid Stensunds folkhögskola har startat. Insamlingen har pågått i fyra dagar och ca 150 av skolans runt 180 elever har skrivit på. Orsaken är missnöje och oro över hur skolans styrs.

– Alla elever har gått ihop. Orsaken är att vi känner en djup oro för vår framtid därför att kompetenta och duktiga lärare har fått sluta, eller är på väg att sluta. Vi upplever det som att fler och fler och fler slutar, berättar en av eleverna bakom namninsamlingen och pådrivande i processen.

Det har i perioder saknats lärare på skolan. SN har tagit del av ett 30 tal mejl från såväl lärare som elever med stark kritik mot skolledningen. Vidare ett brandtal från ett krismöte eleverna emellan och brev till skolstyrelsen, tillika huvudmannen Frisksportförbundet, där eleverna undrar hur styrelsen kan rättfärdiga rektorns ledarskap och arbetsmetoder.

En anonym lärare:

"Tiden och ordningen på Stensund innan Anneli kom och blev rektor, var utmärkt. Allting fungerade bra, skolans system fungerade bra och atmosfären bland oss alla i lärarkåren, tillsammans med ledningen på skolan var både tryggt och trivsamt."

Situation upplevs så besvärlig och svår att elevrepresentanter i förra veckan kontaktade styrelsen som bollade tillbaka dem till rektorn – som eleverna menar är grundproblemet.

– Detta har pågått ungefär sedan rektorn tillträdde, för ca två år sedan. Nu är flera här rädda för att hon ska gå till angrepp mot oss elever.

Under onsdagen satt merparten av skolans elever i krismöten med rektorn, biträdande rektorn och lärare.

– Det har varit krismöten hela dagen från 08.30 fram tills nu på eftermiddagen. Arbetsmiljön är inte trevlig och skolledningen har inte ett bra samarbete med vare sig lärare eller elever, säger eleven som inte vill framträda med namn

Går detta inte att diskutera?

– Vi försöker ju att ha en kommunikation, men det är fruktansvärt svårt, säger eleven.

Huvudpersonen själv menar att en felaktig bild målas upp.

– Jag känner absolut inte igen mig i det. Jag har själv jobbat som lärare och är mån om en involverande arbetsplats för alla. Men jag inser samtidigt att några lärare uppfattar det som så. I förändringsarbetet vi genomgår finns det några lärare som inte tycker om det och det väcks reaktioner, det är inget konstigt. Man kan ha jobbat länge på en arbetsplats där det varit likadant under lång tid.

– Vi är inne i ett stort förändringsarbete som påverkar i synnerhet lärarnas arbetssituation och det skapar oro bland några. Nu har det tyvärr även skapat oro bland eleverna, säger Anneli Sahlin.

Hur ser det arbetet ut?

– Vi har en period bakom oss med mycket problematisk ekonomi som behöver stärkas och utvecklas. Även fastigheterna måste renoveras. Vi vill också att lärarnas närvaro på skolan skall öka.  

Vi kommer även utöka antalet utbildningsplatser nästa år. Vi inser också att det är många folkhögskolor som genomfört det vi nu är inne i

Hur ser du på missnöjet?

– Allvarligt och beklagar det. Men förändringsarbetet är viktigt att fortsätta genomföra.

Eleverna oroas över att kompetenta lärare slutar av missnöje, eller tvingas sluta?

– Historiskt har vi haft ganska låg omsättning av lärare. Men den senaste tiden är det några som sagt upp sig, just nu är det två, av personliga skäl. Dels personliga och dels av missnöjesskäl. Det är sådant som kan uppstå när det blir förändringar.

Har du gått för hårt fram sedan du tillträdde?

– Absolut inte.

Hur ska situationen lösas?

– Vi jobbar kontinuerligt med stödjande åtgärder, har möten och även styrelsen är involverad. Vi i ledningen kommer fortsätta att prata och stödja. Vi har även anlitat en extern handledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om