‒Hur kan kommunen vara beredd att lägga 97 miljoner kronor på något man uppenbarligen inte tänkt till kring, undrar Johanna Frieberg. Med över 35 års erfarenhet av hästbranschen, bland annat som stallchef på Bullersta och ridskolechef i Järna, är hon en av flera sakkunniga som reagerat på Nyköpings kommuns snabbutredning av den nya kommunala ridskolan vid Flättaleden.
‒Kostnaden är bara en uppskattning och inget är klart, anser en enig politisk majoritet.
I måndags fattade kommunstyrelsen beslut om att gå vidare med den nya ridskoleanläggningen. Kommunstyrelsen beslutade att tilldela tekniska divisionen fyra miljoner kronor för projektering och upphandling av ridsportsanläggningen och godkänna ett tak på notan för anläggningen som i förslaget uppskattas landa på hela 97 miljoner kronor.
Det här har fått Johanna Frieberg med flera att gå i taket. Först och främst ifrågasätts Nyköpings kommuns förslag att upplåta 15 av de 45 planerade stallplatserna åt privatryttare. Hon menar att kommunen inte ska subventionera de som har råd att ha egen häst, utan skapa möjlighet för de som inte har råd.
‒Den faktiska kostnaden för att ha en häst på den nya ridskolan kommer landa på cirka 14 000 kronor. Det finns inte en privatryttare som kommer betala det priset då marknadspriset ligger på runt 4000 kronor. Ridskoleverksamheten och skattebetalarna ska alltså subventionera privathästarna vilket är helt obegripligt, säger Johanna Frieberg.
Här ger hon kultur- och fritidsnämnden ansvaret då de inför projekteringen fått i uppdrag att föra dialog med "berörda parter" om verksamhetens framtida omfattning och inriktning. Enligt rapporten som ligger till grund för den fortsatta processen har man nästan uteslutande fört dialog med klubbar och föreningar som representerar ett privat hästägande, anser Johanna Frieberg. Hon undrar även hur man kommit fram till att anläggningen ska rymma just 45 hästar.
‒Det finns inget i rapporten som är spikat, utan materialet i rapporten är sådant som kommit fram under utredningens gång. Nu börjar arbetet med att utforma den nya ridsportsanläggningen, säger Carina Wallin (S).
Som kultur- och fritidsnämndens ordförande har Carina Wallin lett den grupp som tagit fram underlag till rapporten som ligger till grund för KS beslut att gå vidare med processen. Och hon vill understryka att det mesta fortfarande är i planeringsstadiet.
‒För det första får inte kommunen konkurrera med privat verksamhet, så det är uteslutet att skattebetalarna skulle subventionera för privata hästägare. Det är inte ens bestämt om det ska finnas inackordering för privathästar. Vi har inte heller tagit ställning till om det ska vara boxplatser eller om hästarna ska gå i lösdrift. Efter KS beslut i måndags fortsätter nu jobbet med hur verksamheten ska utformas på full fart, säger Carina Wallin.
I februari arrangeras en workshop i kommunens regi där man bjudit in både sakkunniga och intressenter inom hästnäringen för att ta processen framåt. Och Carina Wallin uppmanar allmänheten att mejla in förslag, tankar och idéer till kommunen.
‒Om man mejlar in sina synpunkter blir det registrerat och diariefört. I juni ska vi återrapportera till kommunstyrelsen så det är nu vi för dialogen, säger hon.
Inte heller är det klart hur den nya ridskolan ska organiseras. I rapporten föreslås att Nyköpings arenor blir huvudman för anläggningen och att det kan mycket väl bli så att Nyköpings kommun äger hästarna. Men även här vill Carina Wallin slänga in en brasklapp.
‒Vi vill driva själva ridskolan i föreningsform men innan vi beslutar om hur så måste titta på hur andra kommunala anläggningar har löst det och bilda oss en uppfattning. Men där är vi inte ännu.