Många Gnestabor vill som på många andra mindre orter i landet ha ett hyfsat utbud av restauranger med bra och vällagad mat av schysta råvaror. Därför är det många kommuninvånare som noterat och beklagat att en av de bättre restaurangerna inte längre är öppen.
– Visst är det kul att så många uppskattat Gnesta strand, säger Petra Fredriksson som tillbringat ett helt liv i restaurangbranschen.
Nyfikenheten och erfarenheten tillsammans med det faktum att Petra bor i Gnesta innebar att hon nappade på ett erbjudande om att driva verksamheten i den röda träkåken vid Frösjön. .
– Det var klockrent! Jag var kär i Gnesta strand-huset från första stund.
Fyra personer har varit fast anställda med kollektivavtal och schysta löner. Något som är viktigt för Petra.
– Det är självklart att servitrisen som jobbar precis som alla andra ska ha en chans att kunna försörja sig och sina barn på sin lön, tycker jag, Men det är inte självklart på alla håll i Gnesta så konkurrensen gjorde att det inte gick ihop.
Under högsäsong och vid olika evenemang så har elva personer arbetat på krogen. Lunchtid har det ofta varit fullsatt på restaurangen men det är ingenting som krögaren tjänar pengar på.
– Lunchen är snarare en ingång för att få folk att komma tillbaks på kvällen. Den goda maten kanske lockar gästerna att återkomma på kvällen eller att anordna 70-årsmiddagen, parmiddagen eller väninneträffen på krogen.
– Men det finns även en lite tristare krogmentalitet på helgerna i Gnesta. Det finns en bonnig fyllekultur som tvingat oss att agera vakt. Men här har den yngre generationen, mellan 25-35 år, varit väldigt behjälpliga genom att visa berusade på dörren och säga åt dem att skärpa sig.
Petra menar även att Gnestaborna tycks vilja ha krogar med god och vällagad mat samtidigt som de inte vill betala priset för vad det kostar.
– Jag vägrar att kompromissa med kvalitet och serverar därför inte vattnigt sladdrig kyckling. Jag har satsat på ekologiskt och matvaror av god kvalitet. Då kostar inte maten 75 kronor som på en av alla lokala pizzerior.
– Många betalar villigt 150 kronor för ett glas Prosecco på Centralen men gnäller om att det är dyrt med samma vinglas för 75 kronor i Gnesta! Skärpning, Gnestabor!
Sedan årets början är Petra numera återigen anställd vid Engsholms slott på Mörkö där även hennes son Filip fått jobb som servitör.
I april ska Gnesta strand öppna i ny regi då Thomas Österman tar över.