Krögare som gravade lax åtalas

En krögare i Nyköping gravade lax utan tillstånd. Nu åtalas han för brott mot livsmedelslagen.

Övrigt2006-06-19 23:46
Det är ovanligt att kommunerna vänder sig till åklagarkammaren med ärenden som handlar om brister i krögarnas verksamhet. Oftast nöjer sig kommunerna med att skriva ett eget föreläggande till krögaren.
Fallet med krögaren som gravade lax är dock speciellt.
Eftersom gravad lax inte upphettas ställs hårda krav på de restauranger som vill tillaga rätten. Den nu åtalade krögaren nådde inte upp till dessa krav och hade därför inte tillstånd att grava lax.
Det är allvarligt att tillaga mat utan tillstånd. Därför har vi gjort en åtalsanmälan, berättar Kristina Dellrud, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Nyköpings kommun.
Krögaren gravade lax under andra halvåret 2005. Även om ingen så vitt känt har blivit sjuk av maten, upptäckte kommunen vid en inspektion i december samma år att laxen innehöll för mycket bakterier.
Det var inte så att de som åt av laxen blev sjuka, den var tjänlig med anmärkning. Men när sådana här bakterier hittas i maten är det en varningsklocka, säger Kristina Dellrud.
Vid en fällande dom kan brott mot livsmedelslagen ge böter eller fängelse i upp till ett år. Den åtalade krögaren i Nyköping riskerar troligen böter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om