Ungefär 1,5 år har passerat sedan systrarna Nordlund slog upp portarna för restaurangen Mårtens hus, tidigare vaktmästarbostaden vid Nicolaiskolan. Restaurangen har bland annat utmärkt sig för sin meny med rawfood och vegetariska rätter. Utöver det har man anordnat musikspelningar med jämna mellanrum.
Under fredagen kommer systrarna att prisas. Detta sedan organisationen Företagarna utsett dem till årets unga företagare i Nyköping.
– Det känns oväntat och jätteroligt att bli uppmärksammade, säger Robyn Nordlund, när SN besöker systrarna på restaurangen.
Det som i dag är Mårtens hus skiljer sig dock en aning från den ursprungliga visionen, förklarar Nadine Nordlund.
– Det ändras lite hela tiden, eller snarare, den är ganska levande. Visionen i början var nog inte så här stor, att vi skulle ha spelningar och allting, säger hon, och fortsätter.
– I början tänkte vi mer barhäng, kanske med lite fika till ölen, men det här stället är ju inte så "barigt" egentligen, det är ganska många smårum.
Om man ser till menyn, hur har ni arbetat för att få Mårtens hus att sticka ut?
– Många tycker ju att vi sticker ut för att vi är vegetariska, men för oss känns det givet. Vi är vegetarianer så det funkar ju inte att vi ställer oss i köket och slänger upp en biff på bordet.
– Och sedan gör vi lite crazy pizza ibland, och ibland mindre crazy. Vi gillar att göra både komplicerad och okomplicerad mat.
Beskriv en crazy pizza.
– På en pizza hade vi misopasta med pumpa. Vi brukar tänka att i stället för ost kan man göra det veganskt med någon slags puré i botten. Sedan har vi haft torkade kokoschips som är rökiga, typ som bacon.
Det har pratats om Nyköping som en matstad, hur skulle ni beskriva konkurrensen?
– Alla restaurangägare ser vi som våra vänner, det finns ingen konkurrens där. Alla gör sin grej och det är ju det som är kul.