Ove Neselius, 64, åkte på en snyting i Angola för många år sedan. Han var där på FN-uppdrag och skulle sära på två andra FN-observatörer, som hamnat i handgemäng, när en knytnäve kom rakt i nyllet på honom. Knytnäven träffade hakan. Smällen på käken har gjort att han plågats av huvudvärk. Han tvingades söka specialisttandvård vid Nyköpings lasarett för att fixa käken och tänderna.
Ove Neselius har haft svårt att tugga och konstant huvudvärk.
Åsa Hellström, 48, har kronisk bröstcancer. Nu sitter hon på en brits på sjukgymnastiken vid Nyköpings lasarett och sparkar med foten, som försetts med en viktmanschett på något kilo. Sjukgymnastiken gör henne piggare och gör att hon bättre klarar sin cancerbehandling.
Åsa Hellström lever i tre månaders intervaller. Var tredje månad kontrolleras cancern, om den är oförändrad eller ökat i aktivitet och behöver behandlas igen.
Jag har de senaste sex, sju veckorna träffat flera hundra patienter, anhöriga och personal. Människor som etsat sig fast. Och ni läsare har ringt, mejlat eller tagit kontakt med mig på Nyköpings lasarett, ICA Maxi, ICA Kvantum i Oxelösund, bokhandeln i Trosa, på något föredrag, på hundpromenad för att prata lokaltidning och i synnerhet om alla människoöden vi publicerat i samband med sjukhuskalendern.
Jag har genom åren skrivit spaltmeter om brister och fel inom sjukvården, om långa väntetider på akutmottagningen, om hjärtsjuk som skickats hem på grund av vårdplatsbrist. Jag har skrivit om läkare och sjuksköterskor som gjort misstag, läkare som kan jobba övertid så man baxnar och får en att fundera på om läkaren verkligen kan utföra sin profession utan att somna på studs, chefer och politiker som saknat kontakt med verkligheten och mer tittat i excelark och omorganisationsskisser.
Sådant är viktigt att granska och ifrågasätta.
Men samtidigt ska man vara medveten om att merparten av alla ingrepp och patientbesök fortlöper professionellt.
Och det är ju människor som Ove Neselius och Åsa Hellström som sjukvården är till för.
Åsa Hellström och Ove Neselius ser fram emot julen – att få tillbringa den tillsammans med familjen och njuta av god mat.
God jul!