KRÖNIKA: "Alla vägar bär till Bryssel"

Vi befinner oss i början av sommaren. Dagarna har blivit långa, nätterna ljusa. Ändå känns det lite som om det vore dan före doppardan. På söndag tar vi ledigt från helgfirandet och röstar i EU-valet.

Övrigt2009-06-05 05:00

Det har i och för sig gått att rösta ett tag nu. Förtidsröstning är inte fel: i bästa fall hjälper möjligheten till att få ett högre valdeltagande. Nästa gång borde chansen att förtidsrösta även finnas på internet. Vad säger Valmyndigheten om nätröstning i EU-valet 2014?
Tills vidare känns det dock bra att hålla på traditionerna. Själv har jag väntat med att göra mitt val. Vid sidan av protokollet: det inte varit helt lätt att hitta rätt kandidat att kryssa. Men känslan av att ta sitt valkort och knalla iväg till vallokalen är svårslagen.
Nåväl. Även om det inte är doppardan än, kan det vara läge för en kort summering av valrörelsen. Det är alla kampanjarbetare och kandidater faktiskt värda. För den här gången känns det som om EU-valet är på riktigt. Vi har haft en valrörelse som behandlat sakfrågorna. Det är nytt. Inför valen 1999 och 2004 handlade debatten om EU. Några var för, andra var emot. Ingen pratande om vilken politik man ville föra i parlamentet.

Under våren och försommaren 2009 har Europaparlamentet fått sitt erkännande. Ironiskt nog är det till stor del EU-skeptikernas förtjänst. Numera vill inte ens Marita Ulvskog, eller Miljöpartiet, att Sverige lämnar EU. Det gynnar naturligtvis diskussionen.
Alla vägar bär till Bryssel. Nu återstår bara att se vem du och jag väljer att skicka dit. Ett valdeltagande över 50 procent vore en stor framgång, ett valdeltagande under 40 procent en lika stor motgång. Ännu återstår några timmar av nervös väntan innan vi vet.
Allt är precis som det ska vara dan före dan före doppardan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om