Krönika: Den nära vårdens framtid är rörlig

Det är åtta år sedan jag skrev om Aspa och den distriktssköterskemottagning som då hotades av nedläggning. Det blev inte så då. Men nu är den lilla mottagningen i Aspa i Nyköpings kommun en av fyra som läggs ner i länet. En annan är den i Björnlunda.

Övrigt2010-11-19 05:00


”Allt ger sken av en stilla, lugn landsbygdsmiljö där dagarna flyter förbi i sakta mak. Men här är det allt som oftast fullt upp. Ibland kommer det mellan 10 och 12 patienter till mottagningen under den timme på förmiddagen som det är öppet. Sedan tillkommer alla hembesök som ska göras. Och var tredje vecka intar barnen utrymmena när dessa utgör barnavårdsmottagning.”
Så skrev jag då. Jorden har snurrat några varv sedan dess. Nu meddelar landstinget att mottagningen i Aspa ligger tillräckligt nära andra vårdcentraler för att patienterna i stort ska kunna få sin vård därifrån.
Jag ska erkänna att jag tänkte på den lilla mottagningen i Aspa Ludgo redan när beskedet om landstingets offentliga möten om mottagningarnas framtid kom. Det är förstås tråkigt att dörren nu stängs. Inte minst ur ett landsbygdsperspektiv.

Lokaler i all ära, men de är inte heliga. Huvuduppdraget är att fokusera på de berörda patienternas tillgång till god vård.
Det gäller att också öppna ögonen för nya sätt att tillgodose människors behov av den nära vården. Inom såväl Folkpartiet som Centerpartiet finns i dag tankar om att öppna för fler så kallade rörliga vårdteam. Det är ett sätt att leverera vård i hemmet och samtidigt komma ifrån fasta kostnader för lokaler och liknande. I valrörelsen talade exempelvis FP om att införa mobila barnläkare.
Den vägen är intressant och framkomlig, förutsatt att den politiska viljan finns och riktas rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om