Lite lättare än en ungrare, lite tyngre än en spanjor. Med ett BMI på 23 är jag en hyfsat genomsnittlig svensk enligt BBC:s globala fettskala, men samtidigt smalare än genomsnittsinvånaren i länder som Egypten, Mongoliet och Surinam. På sidan ”where are you on the global fat scale” går det att jämföra sitt eget BMI med genomsnittet för världens alla länder. Det är en ögonöppnare.
Övervikt och stillasittande framställs ofta som moderna problem för i-länderna. Som ledarskribent sitter jag själv större delen av dagen framför datorn och kan lätt känna igen mig i problematiken. Men faktum är att många afrikanska länder som Kamerun, Ekvatorialguinea och Ghana i dag har en tjockare befolkning än exempelvis Holland och Frankrike. Ny statistik från Världshälsoorganisationen WHO visar att 25 procent av européerna inte når upp till en miniminivå av 150 minuters fysisk aktivitet i veckan.
I Afrika är siffran 27 procent.
I svenska nyhetsprogram domineras reportage från den afrikanska kontinenten fortfarande av krig, svält och misär. Utan att förringa dessa problem sker samtidigt en häpnadsväckande tillväxt på många platser. Alltfler svenska bolag åker söderut för att hitta affärsmöjligheter. Där en modern medelklass vuxit fram har den snabbt anpassat sig till en västerländsk livsstil, med stillasittande jobb och mycket snabbmat. Redan 2009 rapporterade Newsweek att övervikt är ett allvarligt problem i delar av Afrika.
Globaliseringen har ställt många av våra invanda föreställningar på skam. Dit svenska biståndsorganisationer skickar välgörenhet idag, kanske vi exporterar LCHF-dieter i morgon.
Krönika: Tjocka afrikaner och smala europeer
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!