Krossa glastaken  och slipp krossade glastak

Människan uttrycker sig med hjälp av ord. Hur en person, eller ett politiskt parti, använder sig av orden berättar något om avsändaren. När Folkpartiets rättpolitiska talesperson Johan Pehrson pratar om glastak slår han inte ett slag i jämställdhetsdebatten.

Övrigt2009-10-03 05:00

Rapporten ”Mot stenkastning och krossade glastak” säger lika mycket om förändringarna i Folkpartiet som i samhället. Politiska frågor, i vilka FP tidigt stod upp för jämställdhet och tolerans, har delvis försvunnit. I stället ges Pehrson och hans gelikar allt större utrymme. Inför landsmötet i november fortsätter Folkpartiet att profilera sin batongliberalism.

FP:s ambitioner att ta krafttag mot förortsvåld och organiserad brottslighet är inte fel. Däremot går det att ifrågasätta delar av partiets metoder. När Folkpartiet, drygt en vecka efter helikopterrånet mot värdedepån i Västberga, släpper en politisk rapport om brottsbekämpning är flera av FP:s åtgärder illa genomtänkta.
Viktiga delar av rapportens innehåll är ett hafsverk, som riskerar att stjälpa istället för att hjälpa. Folkpartiet gör rätt som betonar föräldraansvaret. Tolv- och trettonåringar kan inte släppas vind för våg. Men FP missar konsekvensanalysen över varför föräldraansvaret i brottsutsatta förorter tenderar att brista.

Merparten av ungdomarna som ligger bakom den senaste tidens stenkastningar och bilbränder är uppvuxna i socialt isolerade hem. Deras uppväxtförhållanden är ingen ursäkt – men en förklaring. Lösningen är därför fler vuxna förebilder, fler öppna fritidsgårdar och fler lokala föreningar. Samhället kan aldrig lösa problemen genom att skuldbelägga ungdomarnas föräldrar.
Förebyggande åtgärder är otroligt mycket viktigare än att som Folkpartiet närmast uteslutande rikta in sig på olika former av straffmetoder.
Vilken form av långsiktigt förtroende skapar en fjortonåring som drogtestas i skolan, eller en femtonåring vars föräldrar döms till ett högt skadeståndsansvar, för samhället?
På vilket sätt minskar Folkpartiets retorik förtroendeklyftan mellan förorterna och samhället i stort?

Liberalism innebär att se individen. FP gör ungdomar i brottsutsatta förorter en otjänst när de i en och samma rapport blandar ihop förortsvåld och organiserad brottslighet.
Kriminella gäng tenderar förvisso att rekrytera i socialt utsatta, segregerade områden. Men stöddiga tonåringar som kastar sten och tänder eld på grannens bil är inte enbart samhällshot. De är först och främst ungdomar på glid. I stort behov av att få en rad sociala glastak krossade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om