Kryddan är kryddan med thai
Maliwan Danielsson erkänner att hon är nervös. Ju närmare vi kommer öppnandet, desto mer nervös blir jag.
De två öppnar i dag en restaurang.
Det blir Nyköpings första riktiga thairestaurang, förklarar Lamduan med eftertryck.
Lamduan har alltid velat öppna en restaurang. För att testa efterfrågan på thaimat har hon under ett år sålt från en vagn vid Gumsbacken.
Det har gått bra, förklarar hon.
Nästa steg var att hitta en lokal. Den fann hon på Ringvägen i gamla bagerilokaler. Under fyra månader har de nu restaurerat, gjort hål i tjocka betongväggar och ordnat ventilationen. Där har Christer Danielsson, Maliwans man gjort mycket.
Jag gillar att laga mat men det är Lamduan som är duktig, säger Maliwan. Själv kommer jag i första hand att sköta det administrativa, stå i kassan och sådant.
Maliwan har lärt sig mycket i kontakterna med myndigheterna.
Det är intressant och det hjälper till att utveckla språket, säger Maliwan.
Hon har gått en kurs så de kan söka serveringstillstånd, vilket inte är klart ännu.
Vad är det då som utmärker thaimat?
Det är kryddningen, säger båda. Vi använder nöt, fläsk, kyckling, tigerräkor och mycket grönsaker.
De kryddar med röd, grön och panengcurry, citrongräs och vitlök och använder kokosmjölk i stället för grädde. Men de använder inte ost.
Thaimat smakar starkt, säger de och det tror man gärna.
De två kom till Sverige från Thailand 1992 och har varit kompisar sedan 1993.
De sista sex åren har jag arbetat på landstinget på rehab, säger Maliwan. Jag har tagit tjänstledigt under sex månader för att hjälpa till med restaurangen. Men jag vill fortsätta att jobba på lasarettet. Jag tycker om att jobba med människor och känner en trygghet i en fast anställning.
Tursamt nog har Lamduan en dotter som till våren tar studenten från restaurangskolan i Nyköping och hon kommer att vara med i företaget.
Vi kommer att ha timanställda också, förklarar Lamduan.
De ser ingen nackdel med läget, att det skulle ligga vid sidan om. Tvärtom framhåller de fördelarna med liten biltrafik och en bra hyra.
Det är viktigt med en låg hyra, säger Maliwan.
I planerna finns också en uteservering till sommaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!