Kunskap som alla vill ha

Övrigt2009-05-18 05:00

!I fredags höll Kunskapens hus i Nyköping sitt hus öppet. Dagen till ära hölls dessutom en direktsänd debatt till en mängd olika lärcentra i landet. Med bland andra ett antal riksdagsledamöter som diskuterade utbildning, fortbildning och omställningen på arbetsmarknaden.
Lärcentra som Kunskapens hus i Nyköping har framtiden för sig, som förmedlare av utbildningar, lokalt eller på distans. Här ska finnas en flexibilitet och anpassningsbarhet som bör passa det moderna samhällets utbildnings- och fortbildningsbehov. Men det är också upp till kommunen att vara noggrann och aldrig riskera att konkurrera med lokala utbildningsföretag. Det offentliga ska förmedla och inkludera, inte konkurrera.

I debatten deltog företrädare från samtliga fyra Allianspartier samt två Socialdemokrater. Dessutom fanns Vinnovas utredare Jan Edling på plats samt Roger Karlén från nätverket för landets lärcentra, Nitus. Många kommer någon gång i livet att behöva vidareutbildning, ju närmare den möjligheten finns desto lättare är det att komma igång. Samtidigt måste det vara självklart att inte bara närheten utan också kvaliteten är bärande faktorer. Annars riskerar fortbildningsinsatser mest bli till förvaring i väntan på konjunkturskifte.

Nyköping vill utveckla sitt lärcentrum, sitt Campus Nyköping. I samma anda som exempelvis Varberg utvecklat sitt. Det är en ambitiös satsning som kräver att politiken ser värdet av snabba fortbildningsinsatser nära arbetsmarknaden.
Samtliga partier talar väl om utbildning, även om det råder skillnader i synen på hur utbildningsutbudet ska förhålla sig till konjunkturen. Alla är också rörande överens om att ungdomsarbetslösheten måste bekämpas. Men bara få partier har fler svar än att tillföra fler platser i skolor och högskolor.

Regeringen siktar in sig på att sänka arbetsgivaravgifterna, oppositionen har ännu färre alternativa åtgärder. Men vad ska de som inte vill eller kan studera göra? De som bara vill ha ett jobb som inte kräver enorma förkunskaper. Dessa arbeten behövs, annars kommer vi aldrig att få bukt med hög ungdomsarbetslöshet. Den är ett uppenbart problem i dag, men ungdomsarbetslösheten var även väldigt hög i slutet av förra mandatperioden. Men då var det högkonjunktur modell massiv.
Utbildningsutbudet är viktigt för den svenska arbetsmarknaden. Men det är inget givet universalmedel mot arbetslöshet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om