Kunskap varar inte för evigt

Den senaste veckan har det varit mycket skriverier om regeringens förändrade regler för ansökan till högskolan. Bakgrunden är att elever som har ett gymnasiebetyg från 2003 eller senare nu får tillgodoräkna sig extra meritpoäng om de läst vissa kurser, som fördjupning i matematik och språk. Därmed kan de få högre betygssnitt än den gamla maxgränsen på 20.0.
På vissa populära utbildningar innebär det att högsta ­betyg inte är tillräckligt, om betyget utfärdades före 2003.

Övrigt2010-07-28 05:00

För äldre personer, vars betyg nu blivit mindre värda och i vissa fall värdelösa, är det naturligtvis tråkigt. Samtidigt finns det något naturligt i att de betyg som utfärdades vid 19 års ålder inte gäller för evigt. Kunskap är en färskvara som snabbt vittrar bort.
Det innebär inte att äldre ska avhålla sig från högre utbildning, tvärtom. Däremot vore det lämpligt om de sökte på nyare meriter, som högskoleprovet. Det säger mer om deras nuvarande kunskapsnivå.

Nästan alla tidningar har den senaste veckan fyllts med artiklar om äldre personer med maxbetyg som chockats när de nekats plats på högskolan. Men förändringarna som nu trätt i kraft har varit kända under lång tid och redovisats öppet där ansökningarna sker. Det har därför funnits alla möjligheter för de med äldre betyg att anpassa sig genom att göra högskoleprovet eller påbörja sin utbildning.
Är man smart nog att få högsta betyg i allt borde man också vara smart nog att läsa antagningsreglerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om