Kurs som gör upp med mansrollen

Efter #metoo och #killmiddag följer Studiefrämjandet upp med en studiecirkel om den moderna mansrollen. – Många män i dag mår inte jättebra, säger Marcus Pehrsson, kommunikatör på Studiefrämjandet. Efter #metoo och #killmiddag följer Studiefrämjandet upp med en studiecirkel om den moderna mansrollen.

Många män är fast i traditionella normer och mansroller som är svåra att bryta med. "Allt vi inte pratar om" heter Studiefrämjandets senaste studiecirkel. I fokus står frågeställningar som män traditionellt inte pratar om. Utbildningsmaterialet vänder sig främst till män med funkar på alla, oavsett kön och ålder

Många män är fast i traditionella normer och mansroller som är svåra att bryta med. "Allt vi inte pratar om" heter Studiefrämjandets senaste studiecirkel. I fokus står frågeställningar som män traditionellt inte pratar om. Utbildningsmaterialet vänder sig främst till män med funkar på alla, oavsett kön och ålder

Foto:

Övrigt2018-04-12 05:00

Trots att Sverige anses vara ett av världens mest jämställda samhällen lever många män kvar i gamla mansideal som handlar om att vara stor och stark. Män är överrepresenterade i statistiken kring självmord och psykisk ohälsa och står även för det mesta våldet och för det sexuella våldet i samhället, både mot barn, kvinnor och andra män. Många män saknar även en nära vän att anförtro sig åt. Det här är frågor som Studiefrämjandet behandlat i sitt jämställdhetsarbete och anledningen till att de nu startar en studiecirkel där mansrollen står i fokus.

– Om man ska vara krass är problemet med manliga samtal att män ofta har en jargong och skämtar bort allvaret, sen fortsätter det dåliga måendet, säger Marcus Pehrsson.

Med hjälp av det nyframtagna studiematerialet hoppas man kunna lotsa cirkeldeltagarna igenom frågeställningar som handlar om mansroller, relationer och gamla ideal, utan att det känns lika privat som konceptet #killmiddag.

Studiecirkeln heter "Allt vi inte pratar om" och sker i samarbete med jämlikhetsstiftelsen Make Equal som står bakom den uppmärksammade podcasten och boken med samma namn, där kända och okända män pratar om kärlek, sex, skörhet, egon och flyktbeteende. Studiecirkeln är en fördjupning av #killmiddag och utbildningsmaterialet baserar sig på podden och boken.

När #metoo stormade som mest tog Marcus Pehrsson ett privat initiativ och arrangerade en killmiddag för ett kompisgäng hemma i sin bostad i Nyköping. Frågor som avhandlades var "ligg" i tonåren. Vad hände på tonårsfesterna och med tjejerna som var med, var dom egentligen med? Marcus Pehrsson som själv är född på 70-talet anser att han är uppfostrad med könsroller som inte är helt uppdaterade, och att killmiddagen med polarna till en början även var lite trevande.

– Det var spänt och stelt till att börja med men det kändes som att alla tyckte det var givande och engagemanget tydde på att man ville prata mer om de här frågorna.

Marcus Pehrsson tror att fördelen med "Allt vi inte pratar om" mot #killmiddag är att cirkelmaterialet inte kommer kännas lika privat och att det är en styrka för deltagarna att ha materialet i ryggen under samtalen.

Hur funkar det då?

– Vem som helst kan starta en cirkel. Det är bara att kontakta oss. Är man osäker kan man lyssna på podden först där gästerna tar upp frågor som alla kan känna igen sig i. Utifrån de olika avsnitten samtalar deltagarna sedan utifrån givna ramar om allt från porrberoende till machoideal och vad som händer när den ytan inte funkar längre.

Snacka sex eller egon

Initiativet #killmiddag startades av jämlikhetsstiftelsen Make Equal sommaren 2016 som svar på debatten om festivalövergreppen. Efter förra höstens #metoo utvecklades #killmiddag med särskilda samtalsguider till arbetsplatser, kollegornas #killmiddag

Make Equal står även bakom podcasten "Allt vi inte pratar om" som ligger till grund för utbildningsmaterialet i studiecirkeln med samma namn.

Ämnen som kan avhandlas i studiecirkeln är kärlek, ego, sex, skörhet, flyktvägar och vänskap.

Make Equal är opinionsbildare och utbildare inom jämställdhet och står bakom den nya samtyckeslagen som träder i kraft den 1 juli

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om