Kvarn, avknoppningar och skolpengar i Trosa

Övrigt2007-12-19 16:59
Årets sista fullmäktige dominerades av 2007 års hetaste politiska debattämnen i Trosa; kulturprojektet Trosa Kvarn samt förslaget om ett regelverk för friskolor och avknoppade skolor.
Klockan 20.05 gick klubban i bordet för beslutet att sälja Trosa Kvarn till en privat aktör och att kommunen sedan hyr ett våningsplan i första hand för kulturverksamhet. En sammanfattning av debatten ger vid handen att majoriteten säljer Kvarnen och säkerställer kulturverksamhet på ett kvarnvåningsplan till en hög kvadratmeterkostnad för kommunen. Oppositionen strävar efter att betala för tre våningsplans verksamhet till en lika hög kostnad per kvadratmeter, men utan att sälja fastigheten. Valet står mellan dyrt och ännu dyrare.
Regelverket för nya friskolor och avknoppade skolor klubbades också igenom. Oppositionen håller fast vid att avknoppning är otillbörligt gynnande av enskild och Allians för Trosa lovar att man ska följa lagen till punkt och pricka för att via avknoppning kunna utveckla Trosas skolor och öka mångfalden av utförare.
Oppositionsrådet Greger Tidlund (s) ville särskilt att jag skulle ägna utrymme åt hans utspel om att friskolor ska betalas av staten medan kommunkassan bara ska stå för de kommunalt drivna skolorna. Visst kan jag det.
Som självstyrande kommun vill man att den som beslutar ska vara den som betalar. Kommunaliseringen av skolan decentraliserade stora delar av beslutsmakten över skolorna från staten till kommunerna. Hur mycket decentralisering som är önskvärd är främst en fråga om ideologi. Vad är decentraliseringens minsta beståndsdel; är det medborgaren/eleven/kunden/brukaren eller kommunens folkvalda?
Friskolorna utformas av sina ägare (tillsammans med rektor, personal, elever etcetera), inte kommunen. Kvalitetskontrollen är Skolverkets ansvar, inte kommunens. Om man inte kan politiskt besluta över eller kvalitetsgranska verksamheten, ska inte kommunen betala för den, resonerar oppositionsrådet i Trosa.
Med ett elevperspektiv blir bilden en annan. Valet av skola är individens sannolikt i samråd med föräldrarna. Elevpengen garanterar att alla elever får lika mycket pengar till sin utbildning, oavsett val av skola. Det är en rättvis ordning. Summan beräknas efter hur mycket pengar per elev som kommunpolitikerna satsar på skolan. I detta har kommunen ett direkt inflytande över alla skolor och denna påverkansmakt är ingalunda obetydlig.
Föräldrarna till de elever som väljer en fristående skola betalar kommunalskatt som alla andra. Med Greger Tidlunds resonemang skulle kommunala skattepengar bara gå till de barn som valt en skola driven i kommunal regi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om