"Halva himlen är vår" heter höstkonserten som är musikesteternas stora projekt under hösten. Eleverna i årskurs 2 har själva skrivit manus och de valde ett ämne som kändes självklart, berättar Josefin Enokson som spelar rollen som Doris - en mamma som på 1960-talet gör uppror mot sin make Åke som inte lyfter ett finger i hushållet.
‒Vi tycker temat kvinnokamp är bra och väldigt aktuellt. Vi läser också just nu i skolan om alla kungar och om alla krig som utförs av män, det är ju de som gett avtryck i historieböckerna. Visst har många av dem gjort viktiga saker, samtidigt har det hela tiden funnits ett andra kön som man aldrig får läsa om, säger hon.
Frida Söderström, som spelar rollen som Stina, håller med:
‒Konserten handlar om människors rättigheter och i synnerhet kvinnokamp genom tiderna. Man kommer att få följa en klass på en historielektion, vi djupdyker i händelser på 60-talet, 90-talet och även så långt tillbaka som till 1800-talet, där vi bland annat stiftar bekantskap med Suffragettrörelsen, berättar hon.
Tvåorna är inte ensamma på scen. Som traditionen bjuder deltar även eleverna i årskurs ett och tre. Andreas Widemo går första året på gymnasiet och även han hyllar årets tema.
‒Det känns fantastiskt bra, en konsert om kvinnors rättigheter och kampen för den är verkligen någonting som ska uppmärksammas på alla sätt det bara är möjligt, säger han.
Manusarbetet har pågått sedan skolstarten, den senaste veckan har allt annat på schemat lagts åt sidan. Den fyrtio elever stora ensemblen har haft fullt fokus på repetitionerna. Förutom skådespel blir det mycket musik från scenen. Artister som Beyoncé, The Rolling Stones och även Mozart tolkas av eleverna i temat.
‒Det svåraste har nog varit att få ihop storkörerna, där alla elever är med. det gäller att hitta sin egen röst och sedan få ihop allt till en helhet. De gånger det sitter känns det fantastiskt, säger Josefin Enokson som även spelar gitarr under konserten.
På fredag väntar inte mindre än tre föreställningar. Två för skoleleverna och så den som just nu kanske känns mest pirrig, för allmänheten på kvällen.
‒Visst är det lite pirrigt, men de flesta av esteterna är ganska vana att stå på scen, det är ju faktiskt därför vi valt det här programmet. Det man kanske är lite nervös inför är föreställningen som är öppen för alla, säger Andreas Widemo.