Kycklingbranschen ären bransch i kris
År 2000 kom cirka tre procent av kycklingköttet i Sverige från utlandet. I dag är cirka 35 procent importerat, säger uppfödare Göran Groth som också är ordförande i Svensk fågel.
Den billiga produktionen slår igenom på försäljningspriset. Det finns exempel på att det är mellan 30 och 40 procent billigare att köpa importerat.
Det är främst storkök, restauranger och halvfabrikat som har importerad kyckling. Konsumenterna bryr sig inte så mycket om var köttet kommer ifrån.
Göran Groth ser inte ljust på sin organisations framtid.
Svensk kycklinguppfödning är en bransch i kris. Inom ett par år är minst hälften av kycklingarna importerade, efter ytterligare några år kanske 70 procent.
I Sverige finns cirka 130 uppfödare som tillsammans producerar 65 miljoner kycklingar. Organisationen Svensk fågel har skrivit till lokala kommunpolitiker runt om i landet för att peka på problemen.
Vi kan inte konkurrera med utlandet, där finns inte samma skatter, lagar och regler. Ska vi behöva konkurrera med marknader som inte alls har samma krav? De politiska makthavarna borde ta problemet på allvar. Uppfödarna måste få betalt för kostnaderna.
I och med hårda regler ska kycklingarna garanteras ett skonsammare liv. För konsumenten blir maten säkrare att äta. Kycklingar kan drabbas av en mängd sjukdomar, Newcastlesjuka, fågelinfluensa och salmonella för att nämna några.
Tyvärr får vi inte skriva att det svenska köttet är salmonellafritt på förpackningen. Det kan nämligen inte garanteras juridiskt. Annars skulle det vara värdefullt i marknadsföringen.
De hårda och dyra svenska reglerna kan få omvänd effekt.
Vi ville ha de bästa och säkraste kycklingarna i Sverige. Resultatet blir att vi får importerat kött som vi inte vet var det kommer ifrån. Det är ett misslyckande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!