Kyrkans aktieklipp gynnar församlingar

Strängnäs stift har förvaltat de gamla prästlönetillgångarna i form av jord, skog och aktier väl. Förra årets vinst blev hela 30 miljoner kronor. Den blir nu till ett välkommet guldregn över församlingarna.

Övrigt2006-04-17 23:36
Kyrkans rikedomar har en historia som går tillbaka till 1000-talet, då Sverige kristnades. Bönderna fick avsätta mark och skog för kyrkobygget och prästens försörjning. Kyrkan fick på det sättet stora tillgångar.
Under århundradena som följde var det orostider i Sverige, med krig och maktstrider. Gustav Vasa drog tillbaka kyrkans egendomar till staten, och delade i stället ut privilegier och mark till adeln som belöning för krigsinsatser.

Kyrkans makt försvagades. På 1650-talet återställde drottning Kristina egendomen till kyrkan. Tillgångarna i form av jord och skog förvaltas i prästlönefonder. De får inte blandas ihop med stiftets övriga pengar. Fastigheterna får säljas, men pengarna ska användas till inköp av nya jord- och skogsegendomar, eller förvaltas i värdepapper. Stiftets aktieportfölj har gått alldeles lysande under förra året.
Vinsten blir drygt 30 miljoner kronor enligt den resultaträkning som ska fastställas av stiftsfullmäktige i maj, och störst betydelse har börsuppgången, säger Gunnar Fyrenius, som är egendomsförvaltare i Strängnäs stift.
Fastigheterna, med jord- och skogsbruk, har också gått bra. Men stormen Gudrun gjorde att resultatet blev något sämre för skogen än väntat.
Han berättar att pengarna nu ska delas mellan stiftet och församlingarna. Och guldregnet kommer väl till pass för många av de små församlingarna. Rönö församling utanför Nyköping, med 1850 medlemmar, har sex kyrkor att underhålla.
Det finns hål att stoppa i, säger Eva Marmgård, förvaltningsassistent i Rönö församling, och visar bilder på hur hussvampen angripit gravkryptan i Ripsa kyrka.
Kyrkoherden Lars Göran Lannergård suckar över uppvärmningskostnader för gamla kyrkor, när Riksantikvarieämbetet inte tillåter kompletterande glas till de gamla enkelfönstren.
Vi eldar upp församlingens pengar för kråkorna, säger han.

Han ser med bävan hur kyrkan tappar allt fler medlemmar. Kostnaderna för kyrkor och lokaler måste bäras av färre medlemmar. Han tycker att det är fel att församlingsverksamheten blir lidande då pengarna går till underhållskostnader för ett kulturellt riksintresse. Prästlönevinsterna kommer nu väl till pass.
Däremot är jag kluven inför aktiehandel, för kortsiktiga placeringar drabbar i slutändan arbetarna. Om kapitalet flyttas runt snabbt kan en hel industriort försvinna, säger Lars Göran Lannergård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om