Låg korruption och hög kompetens?

Svenskar har i allmänhet en stor tilltro till myndigheter. Graden av korruption i Sverige har länge varit bland de lägsta i världen. Organisationen Transparency International, som bekämpar och mäter korruption i världen, placerar Sverige på tredje plats i sitt korruptionsindex för 2008. Bara Danmark och Nya Zeeland har mindre upplevd korruption enligt organisationen. Det är viktigt att poängtera att det är ett index över upplevd korruption och inte över faktisk korruption. Den faktiska korruptionen är av lätt förklarliga skäl ljusskygg och är därmed svår att mäta. I praktiken är det framför allt medborgarnas sinnebild av sitt land som mäts.

Övrigt2009-07-24 05:00

Det som inte mäts i Transparency Internationals index är hur kompetenta myndigheterna är. Bara för att korruptionen är låg behöver inte myndigheten göra ett bra arbete. Den svenska biståndsmyndigheten Sida är ett bra exempel på det. Förra året berättade författaren och journalisten Bengt Nilsson i boken Sveriges afrikanska krig hur Sidas bistånd bidrog till att diktatoriska ledare i bland annat Uganda och Sudan kunde fortsätta att föra krig mot den egna befolkningen och grannländerna. Även när Sida inte har agerat i konfliktzoner så har resultatet ofta varit undermåligt. Oftast har bara positiva resultat uteblivit, men i en del fall har Sida hämmat mottagarlandets möjligheter till utveckling genom missriktade satsningar.
För en dryg vecka sedan kritiserade Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds universitet, Sida för att det inte tar till sig den kompetens som finns inom jordbruksforskningen när Sida hanterar jordbruksbistånd. Enligt Fagerström har Sida en felgrundad och okunnig uppfattning om exempelvis genteknik som medför att biståndsmottagarna inte får tillgång till så bra teknik som möjligt. Det medför att jordbruksutvecklingen går långsamt och bidrar till begränsningar i tillväxten.
Härom dagen framkom i en internrevision att Sidas kontor i Burkina-Faso under flera år inte har haft ordentlig kontroll över sina kostnader. Utlägg för bensin kunde inte styrkas och lokala företag som har anlitats har inte betalat skatt och sociala avgifter. Sida har även förlorat 118000 kronor på att betala moms i Burkina-Faso, men Sida är inte momspliktiga i landet.
Tilltro till myndigheters kompetens och frånvaro av korruption är viktiga komponenter för att en välfärdsstat som Sverige ska fungera ordentligt. Om vi inte litar på våra myndigheter så undviker vi kontakt med dem. Även myndigheter som vanliga svenskar inte har kontakt med, som Sida, påverkar bilden av den svenska statsapparatens kompetens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om