Revisionsfirman Pricewaterhousecoopers, PWC, har på Oxelösunds kommuns uppdrag gjort en genomlysning av utbildningsförvaltningen.
Förvaltningen får skarp kritik när det gäller sitt kvalitetsarbete som revisorerna menar brister i flera aspekter. Bland annat pekar de på att det under 2016 inte finns ett enda ärende i nämnden som berör verksamhetens kvalité eller resultat. Både nämnd, förvaltningen, ledningsgrupp och kommunfullmäktige uppges inte vara tillräckligt engagerade eller aktiva när det gäller grundskolans bristande resultat.
Just de bristande resultaten får stort utrymme i rapporten.
”Oxelösunds kommuns elever har i genomsnitt lägre betygspoäng vid avslutad gymnasieutbildning än eleverna i jämförbara kommuner, genomsnittet i länet och i riket”, skriver PWC.
Som exempel kan tas hur många elever i årskurs 9 som klarade kunskapsmålen i alla ämnen. 2011 var det 59,5 procent i Oxelösund jämfört med 77,3 procent i riket. 2015 var resultatet betydligt bättre, men ändå långt under medel: 67,8 procent för Oxelösund och 77 procent för riket.
Även lokalfrågorna lyfts som ett problem.
”Kommunen har i dag inget helhetsgrepp om lokalfrågorna för förskolan och skolan. Det saknas nyckeltal för lokalerna i form av lokalytor och kapacitet (ventilation, matsalar, specialsalar med mera). Processerna för att hantera kommande lokalbehov är svaga”, skriver revisorerna i sin rapport och pekar på att det finns en otydlighet när det gäller rollfördelning och ansvarsområden inom förvaltningen.
Samtidigt menar de att det finns en konsensus kring att lokalfrågan inte fungerar.
”Det innebär att det finns goda förutsättningar att jobba med förändringar och förbättringar inom detta område”, fortsätter revisorerna.
Kommunens egna revisorer riktar också kritik mot utbildningsförvaltningen. Bland annat slår de ner på fullmäktiges mål för kunskapsresultat inte nås.
”Revisionen ser skäl att rikta anmärkning mot utbildningsnämnden för bristande styrning, ledning, uppföljning och kontroll av kunskapsutvecklingen inom grundskolan”, skriver de i sin rapport.