Lagbrott tvingas arbeta i rökig miljö

I lagen står det att ingen anställd ska behöva utsättas för tobaksrök på sin arbetsplats mot sin vilja. Men arbetsplatserna bryter mot lagen. I Nyköping tvingas många människor dagligen att arbeta i miljöer som utsätter dem för passiv rökning och ökar cancerrisken.

Övrigt2006-07-16 22:36
För 13 år sedan infördes tobaks- lagen som kräver en rökfri arbetsmiljö. Det ska antingen vara totalförbud för rökning inomhus eller så ska det finnas separata rökrum. Inga arbetsplatser är undantagna och lagstiftningen säger att ingen ska utsättas för tobaksrök mot sin vilja på sin arbetsplats. Därför är rökning på arbetsplatsen som drabbar de anställda ett lagbrott.
Tobakslagen har syftet att ingen ska utsättas för tobaksrök mot sin vilja. Rökning är förbjuden i många typer av lokaler, men inte i bostäder. Det finns inget uttryckt förbud mot att röka där man bor, konstaterar Leif Aringer, överläkare på organisatoriska och medicinska enheten på Arbetsmiljöverket.

Det är där två lagar krockar. Orsaken är att:
1. Varje person har rätt till vård och omsorg.
2. Varje arbetstagare har rätt att ha en rökfri arbetsmiljö.
För när det gäller arbetsplatser som samtidigt är en persons privata hem gäller båda lagarna. Trots att de vistas hemma innebär det inte att de har rätt att röka där, eftersom deras hem är en arbetsplats.
Inom kriminalvården finns några av de allra svåraste arbetsplatserna, eftersom det är många hänsyn att ta till exempel att undvika hotbilder. Både rökfria intagna och personalen ska ha rätt till en rökfri miljö att vistas i, förklarar Leif Aringer.
Personalen har rätt att kräva att arbetsmiljön ska vara rökfri och kan anmäla dåliga arbetsförhållanden till sina chefer och till Arbetsmiljöverket.

Det vi får anmälningar om är ofta just inom hemtjänsten när vårdpersonalen går hem till någons bostad för att utföra arbete.
Jag vill betona att det inte är en mänsklig rättighet att röka, även om det inte finns direkta förbud. Men det är en rättighet att slippa rök i sitt arbete, säger överläkare Leif Aringer.
Mellan 1992 och 2001 var tobaksrök orsaken bakom 400 sjukdomsfall som anmäldes som arbetsskada. Sjukvården, vård och omsorg, boenden för äldre och funktionshindrade och hotell och restaurang hade flest anmälningar. Men i relation till antalet anställda var siffran också hög för kriminalvården som hade tretton anmälningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om