Läkarbristen försenar vårdplats för döende
Den efterfrågade trygghetsplatsen för svårt sjuka i livets slutskede låter vänta på sig. Orsaken är dels brist på läkare, dels försenade diskussioner och avtal mellan kommunen och landstinget.
Än så länge lyser vårdplatsen med sin frånvaro, och inte mycket har hänt i ärendet sedan november.
Bristen på läkare gör att det är svårt för dem som i dag arbetar på vårdcentralen i Gnesta att klara även den nya vårdplatsen på Liljedalshemmet.
Claes Kuno, primärvårdschef i Gnesta kommun berättar att de inte haft en enda sökande på de utannonserade läkartjänsterna.
Det fattas drygt 2,5 läkartjänst i Gnesta, säger han. Vi ska försöka få hit hyrläkare som kan ta de akuta fallen.
Förutom läkarbristen har diskussionerna mellan kommunens representanter och landstingets försenats av olika skäl. Möten har blivit inställda och skjutits på framtiden och än så länge är de båda vårdgivarna inte överens om prislappen. Det är landstinget som ska betala kommunen för vårdplatsen och omsorgen om patienten, medan landstinget ska svara för läkare och läkemedel.
Trygghetsplatsen är en vårdplats med helhetsvård av både patienten och anhöriga. Vård i livets slutskede kallas också för palliativ vård. Det är vård som ges när det står klart att den sjuke står utom all bot. Vård i livets slutskede syftar inte till att förlänga livet utan att ge högsta möjliga livskvalitet den tid som återstår.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!