Läkare hävdar att för många sjukskrivs
På tok för många personer i Sverige är sjukskrivna i onödan. Att bli sjukskriven har blivit en rättighet som patienterna kräver, trots att det saknas sjukdomsgrund, hävdar Bo Mikaelsson, försäkringsläkare i Södermanlands försäkringskassa.
Enligt lag får läkarna bara sjukskriva om det föreligger sjukdom vilken leder till arbetsoförmåga för patienten.
Men många sjukskrivningsfall i dag handlar om stressrelaterade sjukdomstillstånd, som till exempel överansträngning, vilket inte är detsamma som sjukdom, påpekar han.
Dessutom tror allmänheten att det är en rättighet att få bli sjukskriven, påpekar han. Attitydförändringen är starkast bland de unga mellan 25 och 30 år. Samma grupp som står för den största procentuella ökningen sjukskrivna. Och förändringen har ägt rum på bara några år.
Utvecklingen i andra europeiska länder, inklusive de nordiska, visar inte alls på samma sjukskrivningstrend. Och varför skulle vi vara extra utsatta här i Sverige, frågar sig Bo Mikaelsson.
Idag står var fjärde svensk i arbetsför ålder utanför arbetsmarknaden, många till följd av sjukskrivning, förklarar han.
Det tillåtande klimatet för sjukskrivning måste hejdas, anser han. Om inte annat så för att släppa till resurserna till de verkligt sjuka och arbetsoförmögna.
På frågan varför läkarna inte vägrar skriva intygen om det dels strider mot lagen och dels mot deras yrkesheder svarar han:
De är i dag så pressade tidsmässigt att de inte hinner utreda orsaken till en patients sjukdomstillstånd om det inte finns en tydlig sjukdomsbild. Läkarna väljer då att sjukskriva för att behålla en god relation med patienten.
Och försäkringsläkarnas kontroll av sjukintygen, då de bland annat ska avgöra om det finns en medicinsk grund för sjukskrivning, kommer för sent i sjukskrivningsprocessen, menar han. Den sker först efter 90 dagars sjukskrivning.
Vi måste kopplas in mycket tidigare i sjukskrivningsperioden eftersom mycket tyder på att lång sjukskrivning i sin tur skapar sjukdom, säger han.
Att regeringen nu gett extra resurser till försäkringskassan i nästa års budget välkomnas av honom men det han framför allt vill se är en attitydförändring hos allmänheten.
En rätt till sjukskrivning är inte en allmän frånvaro-försäkring, säger han.
Dessutom behöver läkarna utbildas i att bemöta patienter som kräver att få bli sjukskrivna samt lära sig att skriva korrekta sjukintyg till underlag för försäkringskassans beslut, säger Bo Mikaelsson som sedan några år tillbaka arbetat fram en sådan utbildning för läkare i Sörmland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!