Anna Baran är psykiater och ordförande för Mellansvenska nätverket för suicidprevention. Hon har tidigare varit överläkare på psykiatriska kliniken på Nyköpings lasarett men arbetar nu i Blekinge. Att problemen med psykisk ohälsa och larmen om självmord bland ensamkommande uppmärksammas i media är bra, tycker hon.
‒Min grundtanke är att det lyfts för lite. Men det blir problematiskt om man bara skriver att de här personerna ska utvisas och att de begår självmord för att protestera mot det, säger Anna Baran och utvecklar sitt resonemang:
‒De som begår självmord lyfts fram som hjältar eftersom det här är en protest. Det kan bidra till att fler följer efter och gör problemen större.
Hon poängterar att även om man befinner sig i en situation som upplevs som totalt hopplös, så finns det alltid saker i tillvaron som är positiva, och som det är viktigt att påminnas om, menar Anna Baran.
‒ Allt som skapar hopp fungerar preventivt.
Om man känner någon som mår väldigt dåligt gäller det samtidigt att vara uppmärksam.
‒ Risken att något händer är störst i ett tidigt stadium, då är det dags att agera, vara med den här personen och eventuellt söka hjälp. De mest akuta tankarna brukar gå över inom 24-72 timmar, så den tiden är viktig. Man ska komma ihåg att tankar inte fasta, de är tillfälliga och går över.