Läkartiderna slut på vårdcentralen

I flera dagar försökte Harriet Palmgren boka in en läkartid på vårdcentralen för att få sitt hjärta undersökt. Men tiderna var slut. Ring igen i morgon, var beskedet.

Övrigt2006-05-03 23:27
Harriet Palmgren har fått veta att hon har ett blåsljud på sitt hjärta. Det måste kontrolleras, sa hennes läkare när hon vårdades för en annan sjukdom.
Nu visade det sig lättare sagt än gjort. Ekensbergs vårdcentral har inga tider för den som inte är akut sjuk.
När man ringer in för att boka får man välja mellan att trycka 1 för akut, och 2 för inte akut. Jag tyckte att jag kände mig rätt frisk, men vill ändå ha hjärtat kontrollerat, så jag tryckte 2, säger Harriet Palmgren.

Det innebar att hon hamnade i den lägst prioriterade patientgruppen. När hon blev uppringd framåt eftermiddagen fick hon beskedet att hon skulle ringa tillbaka dan därpå. Tiderna var slut. Någon bokning för en tid längre fram kunde inte göras.
Och det upprepades, både en och två gånger. Sköterskan jag talade med hittade tider, men de fick hon inte boka in mig på, jag måste säga att jag är förbannad, säger Harriet Palmgren.
Carina Swing, chef för vårdcentralen vid Ekensberg, berättar att orsaken till att tiderna tar slut är att de just lagt om systemet för tidsbokning.
Vårt mål är att ta bort väntelistorna, så att patienten får komma direkt till rätt doktor, och det har blivit så här tokigt i övergången, då vi startade med detta vecka 15, säger hon.
Trycket på vårdcentralen är hårt, över 150 samtal per dag är inte ovanligt. Nästan alla som ringer vill träffa en läkare.
Vi har inte resurser som räcker till, det finns inte läkartider för alla. Men den som är akut sjuk får en tid. Det är vårt mål att kunna erbjuda tider för alla, men vi har inte tillräckligt med folk, säger Carina Swing.
Men vårdgarantin innebär att patienten har rätt att träffa en läkare inom 7 dagar.
Varför skickas inte patienterna vidare till andra vårdgivare när det är så fullt på Ekensberg?
Om vi inte lyckas ta hand om patienten inom en medicinskt godtagbar tid, vilket är målet för oss, så ska vi anvisa patienten vård hos en annan vårdgivare. Men vi strävar efter att ge vården här, och låta patienten träffa samma doktor, Marie-Louise Sundström, tillförordnad primärvårdschef för den södra länsdelen.
Hon säger att det är svårt med knappvalen som patienterna får välja bland när de ringer.
Om patienten är osäker på när man behöver komma till läkare så ska man alltid trycka 1 för akut, men vi har nog inte varit tillräckligt tydliga i vår information här, säger Marie-Louise Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om